Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Juščenko s Tymošenkovou sa dohodli na spoločnej vláde
Zdielať na
Zahraničie

Juščenko s Tymošenkovou sa dohodli na spoločnej vláde

Zdroj: SITA/AP/Mykola Lazarenko

Juščenko s Tymošenkovou sa dohodli na vytvorení spoločnej vlády ešte pred voľbami.

Prozápadné ukrajinské politické sily, Blok Julie Tymošenkovej a strana Naša Ukrajina prezidenta Viktora Juščenka, sa v pondelok dohodli na vytvorení vládnej koalície. Po rokovaní predstaviteľov oboch strán o tom informovala tlačová agentúra Interfax. Strany, ktoré budú spolu disponovať tesnou väčšinou v novom ukrajinskom parlamente, by mali už v utorok podpísať koaličnú dohodu. "Účastníci rokovania deklarovali, že sú pripravení podpísať v utorok koaličnú dohodu. Už dlhšie nemôžeme čakať," uvádza sa vo vyhlásení úradu prezidenta Juščenka.

Premiérkou by sa podľa koaličnej dohody mala stať Julia Tymošenková, keďže jej strana získala vo voľbách dvakrát toľko hlasov ako Juščenkova Naša Ukrajina. Podľa oficiálnych výsledkov parlamentných volieb, ktoré v pondelok v Kyjeve zverejnila Ústredná volebná komisia, budú tieto strany spolu disponovať v parlamente tesnou väčšinou 228 z celkového počtu 450 kresiel.

V parlamentných voľbách, ktoré sa konali 30. septembra, zvíťazila proruská Strana regiónov odchádzajúceho premiéra Viktora Janukovyča. Ani s dvoma menšími stranami, ktoré sa dostali do parlamentu a majú bližšie k Janukovyčovi než k prozápadným stranám, však Strana regiónov nemá dosť poslancov na sformovanie väčšinovej koalície.

Juščenko s Tymošenkovou sa dohodli na vytvorení spoločnej vlády ešte pred voľbami. Krátko po nich Juščenko prekvapil vyhlásením, že by chcel vytvoriť veľkú koalíciou s Tymošenkovou aj s Janukovyčom, neskôr však svoj postoj zmenil a oznámil, že Janukovyčovej strane chce síce ponúknuť dôležité miesta, ale nie priamo vo vláde. Tymošenková koalíciu s Janukovyčom od začiatku odmietala.

Zdielať na

Najčítanejšie správy