Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Céčka sú najobľúbenejšie na Morave, ale aj na Slovensku
Zdielať na
Zahraničie

Céčka sú najobľúbenejšie na Morave, ale aj na Slovensku

Zdroj: Robert Brook/ilustračné

Fenomén 80. rokov, ktorý pôvodne slúžil ako diel závesov, kupujú hlavne ľudia z Moravy, vyvážajú sa i na Slovensko.

O plastové háčiky v tvare rôznych písmen, takzvané céčka, je stále záujem. Fenomén 80. rokov, ktorý pôvodne slúžil ako diel závesov, kupujú hlavne ľudia z Moravy, vyvážajú sa i na Slovensko. K oživeniu záujmu o plastové písmenká rôznych tvarov i farieb prispela správa o tom, že sa céčka objavia v Národnom múzeu (NM), povedali ČTK predajcovia a výrobcovia céčok s tým, že "céčkové" šialenstvo z 80. rokov sa ale už nevráti.

"Ľudia céčka stále kupujú, nie však masovo. Záujem o ne sa raz tak zvýšil po odvysielaní reportáže o umiestnení céčok do Národného múzea. Doba, kedy sme ich nestačili vyrábať sa už však nevráti," uviedol výrobca céčok Rudolf Chmela.

Rovnaký názor majú aj predajcovia. "Céčka majú svojich fanúšikov... k výraznejšiemu rozšíreniu céčok ale v krajine zrejme nedôjde," vyjadrila sa Mária Strnadová Ottová z firmy NWT Computer.

O céčka je najväčší záujem na Morave, vyvážajú sa tiež na Slovensko. "Je to krajová záležitosť. V oblastiach, kde veľkoobchody veria v úspešný predaj céčok, je o ne záujem," povedal Chmela.

Dodal, že céčka kupujú predovšetkým rodičia pre svoje deti, ktoré s nimi hrajú hry. Céčka tento rok prenikli aj do oblasti módy, keď sa objavili v tvorbe módnej návrhárky Kláry Nademlýnskej. "Kolekcia Jar-Leto 2007, ktorá mala veľa prvkov z 80. rokov, zahŕňala tričko s potlačou céčok. Predávalo sa dobre, aj cudzinky prekvapivo vedeli o čo ide," uviedla. 

V dobe svojej najväčšej slávy sa téma objavila v pesničke Michala Davida Céčka,zbieram céčka. S oživením komunistického fenoménu skladba zaujala i niektorých českých teenagerov, ktorí k nej natočili vlastné videoklipy :

Plastové vylisované písmená "C" so začiatkom 80. rokov začali vyrábať ako súčasť závesov, čoskoro sa ale stali obľúbenou hračkou detí. Plastové písmenká rôznych farieb sa zbierali, reťazili alebo sa s nimi hrala obľúbená čiara. Pri tejto hre víťaz, ktorý hodil čo najbližšie k čiare, vyhral stavené céčka ostatných hráčov.

Dopyt po céčkach začal veľmi skoro výrazne prevyšovať ponuku. "Vďaka socialistickej ekonomike, ktorá nedokázala pružne zaisťovať vyrovnávanie dopytu s ponukou, zostávali céčka dlho nedostatkovým tovarom," píše Petr Mach z Centra pre ekonomiku a politiku na svojich stránkach.

Dnes už tak horúcim tovarom nie sú a pokojne sa dajú zohnať napríklad cez rôzne internetové obchody. Sto kusov plastových písmenok stojí okolo 37 korún.

"Céčkovú" horúčku a ďalšie typické predmety komunistickej éry pripomenie expozícia osemdesiatych rokov v Národnom múzeum. Možné bude vidieť nielen céčka, ale tiež napríklad Rubikovu kocku, sovietsku elektronickú hru s vlkom zbierajúcim vajíčka. Otvorená má byť asi do deviatich rokov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy