Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenských remeselníkov volajú pracovať do Rakúska
Zdielať na
Zahraničie

Slovenských remeselníkov volajú pracovať do Rakúska

Zdroj: Ivan Illyn

Rakúsko od januára uvoľní pracovný trh pre ľudí z nových členských krajín. Bez akýchkoľvek ďalších povolení tam budú môcť pracovať ľudia aj zo Slovenska. Avšak len v niektorých profesiách.

Rakúsko sa rozhodlo, že zmierni obmedzenia, ktoré dočasne prijalo voči novým členským krajinám Európskej únie. Jednou z výhod EÚ je možnosť kdekoľvek získať prácu bez ďalších povolení, ale niektoré členské krajiny dostali možnosť na niekoľko rokov svoj pracovný trh naďalej blokovať. Rakúsko zruší blokádu len na skúšobnú dobu.

Okrem toho aj pre obmedzený počet ľudí. Predbežne sa počíta, že by jednoducho mohlo od januára v Rakúsku pracovať len 6 až 7 tisíc ľudí z 50 vybraných profesií. Skúšobná doba má trvať jeden rok. Na obmedzenia však už potom Rakúšanom veľa času nezostane, pretože tie sa musia skončiť najeskôr v roku 2011. Potom tam bude môcť ktokoľvek z EÚ bez obmedzení a povolení získať prácu.

"Pracovné hranice" sa od januára otvoria predovšetkým pre remeselníkov, ako sú zvárači, elektrikári, zámočníci, sústružníci, frézari alebo truhlári. Okrem toho padnú obmedzenia aj pre ľudí zo stavebníctva, pre kuchárov, mäsiarov, ale napríklad aj pre očných optikov a strojných inžinierov. Toto špeciálne pracovné povolenie bude platiť iba do konca roka 2008.

Ide o profesie, v ktorých tamojšie úrady práce pociťujú najväčší nedostatok. Uchádzač o zamestnanie bude musieť získať od úradu potvrdenie, že v príslušnom regióne nie je o dané miesto evidovaný žiadny domáci uchádzač, prípadne uchádzač zo "starej" členskej krajiny EÚ. Úrad bude zodpovedný aj za to, aby uchádzač spĺňal kvalifikačné požiadavky pre danú profesiu.

Týmto opatrením by sa do Rakúska mohlo za prácou dostať ďalších okolo 7 tisíc ľudí. Tým by sa počet pracujúcich z nových členských krajín EÚ zvýšil asi o 10 percent, keďže v súčasnosti ich tam legálne pracuje vyše 60 tisíc.

Zo starých členských krajín môžeme bez povolení okamžite začať pracovať vo V. Británii, Írsku, Švédsku, Grécku, Fínsku, Španielsku, Portugalsku a Taliansku. Najnovšie oznámilo zrušenie obmedzení pre prácu aj Holandsko. Od 1. novembra čiastočne ruší obmedzenia Nemecko, už dlhší čas sú obmedzenia čiastočné aj vo Francúzsku, Luxembursku, Belgicku a Dánsku. 

Zdielať na

Najčítanejšie správy