Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Sarkozy je Rusom na smiech
Zdielať na
Zahraničie

Sarkozy je Rusom na smiech

Zdroj: ČTK

Balansovaním na päť centimetrov vysokých podpätkoch a zanietenou gestikuláciou sa Sarkozy pokúšal demonštrovať nielen nezlomné priateľstvo medzi Ruskom a Francúzskom, ale aj medzi ním samotným a ruským lídrom.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy si dnes od ruskej tlače vyslúžil za tohtotýždňovú návštevu krajiny posmech. Mnohí komentátori hodnotia návštevu ako servilnú a bezvýznamnú. Denníky sa vysmievajú najmä zo Sarkozyho topánok na podpätku a jeho radosti zo vzhliadnutia Červeného námestia hneď po prebudení.

"Balansovaním na päť centimetrov vysokých podpätkoch a zanietenou gestikuláciou sa Sarkozy pokúšal demonštrovať nielen nezlomné priateľstvo medzi Ruskom a Francúzskom, ale aj medzi ním samotným a ruským lídrom," napísal denník Nezavisimaja Gazeta.

"Pán Kremľa bol trochu arogantný a snažil sa držať si hosťa od tela, ako keby chcel naznačiť, že nový šéf Elyzejského paláca musí absolvovať dlhú cestu, kým na medzinárodnom poli dosiahne úroveň Jacquesa Chiraca," píše denník.

Takmer všetky ruské denníky venovali vo svojich dnešných vydaniach hlavnú pozornosť stredajšiemu stretnutiu Vladimira Putina so Sarkozym, ktorý sa ruskému prezidentovi zdôveril, že sa mu konečne splnil sen - zobudiť sa a vidieť Červené námestie. Táto informácia nechala Putina podľa médií úplne chladným. "Nie je známe, či má Putin podobný zážitok a či vedel skutočne pochopiť pocity svojho hosťa," napísal v komentári štátny denník Rossijskaja Gazeta.

Noviny Kommersant a Izvestija zas žasli nad splnením Sarkozyho sna, pretože Národný hotel v Moskve, kde bol Sarkozy ubytovaný, takýto výhľad neposkytuje. Kommersant to uzavrel komentárom, že francúzsky prezident musel nocovať v nejakom bare na Červenom námestí.

Podľa ruskej tlače sa Sarkozymu nepodarilo počas návštevy dosiahnuť žiadny z podstatných cieľov, medzi ktorými bol iránsky jadrový program, či otázka budúceho štatútu Kosova. "Hoci Sarkozy, ktorý nemohol z Moskvy odísť bez nejakých významných správ, povedal, že postoje týkajúce sa Iránu sa priblížili, o niekoľko minút bolo zreteľné, že žiadne zblíženie sa nekonalo," napísala Nezavisimaja Gazeta.

"O zblížení postojov sa nedá hovoriť ani v súvislosti s Kosovom," dodal denník. Čo sa týka medzinárodných záležitostí, Sarkozy "neriskoval hádku alebo nesúhlas s ruskými stanoviskami", uzatvára Rossijskaja Gazeta.

Zdielať na

Najčítanejšie správy