Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pri protiteroristickej operácii v Alžírsku bolo zabitých 29 ľudí
Zdielať na
Zahraničie

Pri protiteroristickej operácii v Alžírsku bolo zabitých 29 ľudí

Zdroj: SITA/AP/Ouahab Hebbat/ilustračné

Protiteroristická operácia bola zahájená vo štvrtok po zatknutí 11 osôb podozrivých z pokusu o atentát na alžírskeho prezidenta. Zabitých bolo 22 povstalcov a 7 vojakov.

Pri protiteroristickej operácii na východe Alžírska bolo zabitých 22 povstalcov a sedem vojakov. Oznámil to dnes podľa agentúry AP alžírsky denník Liberté.

Protiteroristická operácia bola zahájená vo štvrtok po tom, čo alžírske bezpečnostné zložky zatkli 11 ľudí podozrivých z pokusu o atentát na alžírskeho prezidenta Abdal Azíza Buteflika. Operácia sa sústredila v oblasti Tebesa, kde sa podľa vládnych informácií skrývali bojovníci napojení na teroristickú organizáciu Al-Káida.

V Alžírsku od roku 1992 pokračuje konflikt medzi vládou a moslimskými radikálmi, ktorý si vyžiadal až 200.000 životov. Aj napriek tomu, že sa vláde podarilo nakrátko situáciu v krajine upokojiť po tom, čo prisľúbila amnestiu pre tých rebelov, ktorí zložia zbrane, napätie v krajine stále trvá. Objavujú sa totiž  nové fundamentalistické organizácie, ktoré preberajú metódy boja Al-Káida.

Medzi tieto skupiny patrí Organizácia Al-Káida v moslimskom Maghribe, skôr známa ako Salafistická skupina pre kázanie a boj (GSPC). Práve táto skupina je spájaná s pokusom o atentát na Buteflika zo 6. septembra, pri ktorom zahynulo prinajmenšom 22 osôb. 

Zdielať na

Najčítanejšie správy