Jasno
13°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Castro si pripomína 40. výročie smrti Che Guevaru
Zdielať na
Zahraničie

Castro si pripomína 40. výročie smrti Che Guevaru

Zdroj: Nicolas Maia/ilustračné

"Skláňam hlavu v úcte a vďake pred výnimočným bojovníkom, ktorý padol 9. októbra pred 40 rokmi," píše Castro o človeku, ktorý bojoval po jeho boku v kubánskej revolúcii.

Kubánsky prezident Fidel Castro vzdal v pondelok hold svojmu "revolučnému spolubojovníkovi" Ernestovi Che Guevarovi pri príležitosti 40. výročia jeho smrti. "Skláňam hlavu v úcte a vďake pred výnimočným bojovníkom, ktorý padol 9. októbra pred 40 rokmi," napísal Castro v úvodníku vládneho denníka Granma.

Na počesť výročia Guevarovej smrti sa konajú slávnostné ceremónie na Kube ako aj v Bolívii, kde ho zastrelili. Hlavnú spomienkovú ceremóniu na Kube podľa denníka Juventud Rebelde povedie "líder revolúcie", nešpecifikoval však, či to bude Fidel, alebo jeho brat Raúl, ktorý pred vyše rokom prevzal prezidentské právomoci. Na spomienke sa zúčastní aj Guevarova vdova Aleida March a jeho štyri deti.

Che Guevara sa narodil v Argentíne, kde vyštudoval medicínu. Ako gerilový veliteľ bojoval po boku Castra v kubánskej revolúcii v roku 1958, ktorá zvrhla diktátora Fulgencia Batistu. Najprv určitý čas zastával významné funkcie v kubánskej revolučnej vláde, neskôr šíril revolúciu v krajinách Južnej Ameriky a v Afrike. V Bolívii, kde sa postavil na čelo povstalcov, ho zatkla vládna armáda za pomoci agentov CIA. Popravili ho 9. októbra 1967 vo veku 39 rokov. Guevarove pozostatky previezli na Kubu, kde ho pochovali v meste Santa Clara.

Zdielať na

Najčítanejšie správy