Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vojna v Iraku a Afganistane údajne podporila Al-Káidu
Zdielať na
Zahraničie

Vojna v Iraku a Afganistane údajne podporila Al-Káidu

Zdroj: SITA/AP Photo/Intel Center

Po zvrhnutí talibanského režimu sa Afganistan stal prvým svetovým producentom heroínu.

Vojenská angažovanosť Washingtonu a jeho spojencov v Iraku a Afganistane nielen nedokázala zastaviť násilie v týchto krajinách, ale  vytvorila aj živnú pôdu pre islamskú teroristickú sieť Al-Káidu. Tvrdí to správa, ktorú dnes zverejnila britská analytická firma Oxford Research Group (ORG).

Po zvrhnutí talibanského režimu v Afganistane v rokoch 2001 a 2002 sa oživila činnosť islamských milícií Talibanu a Afganistan sa stal prvým svetovým producentom heroínu. „Ukončenie režimu Talibanu sa naviac stalo prínosom pre hnutie Al-Káida,“ uvádza dokument nevládnej organizácie ORG.

Tak isto okupácia Iraku bola vážnou chybou a poskytla cvičisko budúcim generáciám  prívržencov Al-Káidy. „Masové zatýkanie bez procesov, rozšírené mučenie, zlé zaobchádzanie s väzňami, to všetko nahráva extrémistickým organizáciám a je stálym zdrojom propagandy. Al-Káida sa teší väčšej podpore akú mala pred šiestimi rokmi“ tvrdí správa.

Západné krajiny si musia uvedomiť chyby z posledných šesť rokov a priznať si potrebu uviesť do života nové politické prístupy. I v prípade ich rýchleho zavedenia potrvá najmenej  desať rokov, kým sa napravia chyby urobené od atentátov proti Spojeným štátom 11. septembra 2001, povedal autor textu Paul Rogers z Bradfordskej univerzity na severe Anglicka.

Náčelník generálneho štábu britskej armády Jock Stirrup vyhlásil v dobe, keď zverejnili správu, že Londýn „preháňal alebo hovoril o falošných nádejach; ohľadne toho, čo britská armáda môže v Iraku dokázať“; Úprimne si myslím, že sme neurobili prácu, ktorú bolo potrebné urobiť. Neurobili sme,, čo by sme mali urobiť z pohľadu stratégie. Nehovorím pri tom len o vojakoch“; povedal Stirrup v rozhovore, ktorý dnes zverejnil denník The Times.

Správu ORG a vyjadrenie Stirrupa zverejnia v deň, keď sa britský premiér Gordon Brown vyjadrí v britskom parlamente ku svojej politike v Iraku. Má pritom hlavne potvrdiť, že Británia výrazne sťaží do konca roku počet svojich vojakov v tejto arabskej krajine. Británia je hlavným spojencom USA v Iraku od začiatku invázie v marci 2003.

Správa ORG tiež varovala pred rizikami prípadnej vojny Západu s Iránom. Tá by podľa Rogersa výrazne zhoršila celú situáciu, slúžila priamo záujmom extrémistov a zvýšila násilie v oblasti. "Nech sú problémy s Iránom akékoľvek, vojne sa treba za každú cenu vyhnúť,“; zdôraznil analytik.


Zdielať na

Najčítanejšie správy