Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Noví laureáti Nobeloviek si mädlia ruky
Zdielať na
Zahraničie

Noví laureáti Nobeloviek si mädlia ruky

Zdroj: Lia Sterkenburg/ilustračné

Víťaz Nobelovej ceny získa v prepočte 33 miliónov korún.

Noví laureáti Nobelových cien vo všetkých šiestich oblastiach budú vyhlásení v najbližších dňoch. Už tradične ako posledný oznámila Švédska akadémia dátum vyhlásenia. Meno víťaza nobelovej ceny bude oznámené vo štvrtok 11. októbra v Štokholme. Od pondelka mu však budú predchádzať ocenenia v jednotlivých vedeckých odboroch.

Hneď po víkende bude ako vôbec prvý vyhlásený výsledok tohtoročného výberu na Nobelovú cenu za fyziológiu a medicínu, v utorok bude nasledovať cena za fyziku a v stredu za chémiu. V piatok 12. októbra bude v nórskom hlavnom meste Oslo zverejnené meno nového nositeľa Nobelovej ceny za mier a nakoniec bude v pondelok 15. októbra vyhlásená cena za ekonómiu.

S Nobelovou cenou v každom odbore je spojená finančná odmena vo výške desať miliónov švédskych korún (asi 33 miliónov slovenských korún). Táto suma je rovnaká už od roku 2001. Dovtedy bola odmena nižšia - napríklad v roku 1990 to boli "len" štyri milióny SEK (dnes asi 13 miliónov korún). Vôbec najnižšia suma v histórii bola zaznamenaná v roku 1923, kedy k cene patrila odmena 114 935 švédskych korún. Výška sumy sa určuje z podielu na každoročných výnosoch fondu, ktorý na tento účel založil Alfred Nobel.

Tipovať potenciálnych víťazov je veľmi zložité a vo vedeckých disciplínach ani v oblasti ekonomiky média o možných menách nešpekulujú.
Najviac diskusií sa však vedie okolo literatúry a mieru - väčšina dohadov a predpovedí sa však spravidla nikdy nepotvrdzuje. V posledných rokoch je možné staviť na víťaza v stávkových kanceláriách. Médiá preto vopred uvádzajú aspoň kurzy stávok na víťaza.

V oblasti literatúry sú tento rok najviac favorizovaní Talian Claudio Magris, profesor literatúry, prekladateľ, kritik a esejista, ďalej austrálsky básnik a kritik Les Murray, americký románopisec Philip Roth a domáci, švédsky básnik Thomas Tranströmer. Milan Kundera figuruje medzi stávkarmi na 14. mieste.

Na Nobelovú cenu za mier bolo tento rok nominovaných celkom 181 kandidátov. Medzi tými, ktorým je venovaná najväčšia pozornosť, je bývalý americký viceprezident Al Gore, ktorý sa po svojom odchode z vrcholnej politiky venuje kampaniam na ochranu životného prostredia. Nórske médiá v minulých dňoch uviedli, že medzi navrhnutými osobnosťami je aj boxerska legenda 60. rokov Muhammad Ali. Ali, ktorý trpí Parkinsonovou chorobou, bojuje v rámci OSN za práva detí v rôznych častiach sveta.

Nobelové ceny odovzdajú čerstvým nositeľom v Štokholme a v Oslo 10. decembra.

Zdielať na

Najčítanejšie správy