Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensko predsedníckou krajinou Rady Európy
Zdielať na
Zahraničie

Slovensko predsedníckou krajinou Rady Európy

Zdroj: Chris/ilustračné

Slovensko od novembra prvý raz predsedom Rady Európy.

Slovenská republika bude od 12. novembra 2007 do polovice mája 2008 po prvý raz predsedníckou krajinou Rady Európy (RE). Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí SR. Šéf slovenskej diplomacie Ján Kubiš bude predsedať rozhodovaciemu orgánu Rady Európy - Výboru ministrov. V tomto období bude stály predstaviteľ SR pri RE Emil Kuchár viesť zasadnutia Výboru zástupcov ministrov.

Prioritami nášho šesťmesačného predsedníctva RE bude snaha o priblíženie medzinárodného spoločenstva k občanovi, koordinácia činností a spolupráce RE s inými medzinárodnými organizáciami a integračnými zoskupeniami, konsolidácia systému ochrany ľudských práv Rady Európy a podpora spoločných základných hodnôt, ktorými sú ľudské práva, právny štát a demokracia.

Na obdobie predsedníctva SR vo Výbore ministrov RE naplánovali viaceré sprievodné podujatia. V Bratislave bude 22. a 23. novembra Ôsma konferencia európskych ministrov zdravotníctva a zasadnutie Stáleho výboru Parlamentného zhromaždenia RE. Konferenciu k vybraným otázkam rómskej problematiky usporiadajú v apríli 2008, stretnutie agentov pre zastupovanie pred Európskym súdom pre ľudské práva má byť na budúci rok na jar.

Zdielať na

Najčítanejšie správy