Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Cinzano sa už pije 250 rokov
Zdielať na
Zahraničie

Cinzano sa už pije 250 rokov

Zdroj: Sergio/ilustračné

Lahodný aperitív dokáže osviežiť a vyprovokovať chuť k jedlu. Vermut sa môže piť samotný, s ľadom či s olivou. Dá sa ale využiť i ako prísada do rôznych stredomorských jedál.

Vášeň a hrdosť symbolizuje červená farba na etikete jedného z najobľúbenejších vermutov, cinzana. Modrá má znamenať ušľachtilosť, tradíciu a hlbku Stredozemného mora. Obidve farby spoločne vyjadrujú "talianskosť" a stúpajúca krivka medzi nimi bola symbolom rastu spoločnosti. Tento rok je to 250 rokov, čo tento nápoj slávi úspech na trhu liehovín.

"Cinzano okúzľuje svojou spontánnosťou. Od ostatných vermutov sa líši jemnosťou, miešateľnosťou i prestížou," povedal barman Radim Haberta. Česi podľa neho preferujú skôr sladké cinzano bianco, ktoré pijú prevažne ako aperitív. Stále viac sú ale obľúbené tiež miešané nápoje, do ktorých sa hodia ochutené druhy ako cinzano orancio, extra dry alebo rosso.

Lahodný aperitív dokáže osviežiť a vyprovokovať chuť k jedlu. Vermut sa môže piť samotný, s ľadom či s olivou. Dá sa ale využiť i ako prísada do rôznych stredomorských jedál.

Jedna z najznámejších svetových značiek vermutov vznikla v malom obchodíku v Turíne 6. júna 1757. Založili ho bratia Giovanni Giacomo a Carlo Stefano Cinzanové, diplomovaní liehovarnícki majstri. Vo svojom podniku ponúkali vermut, ktorý si obľúbila miestna šľachta i stredné vrstvy. Neskôr si získal celý svet.

Podľa marketingového manažéra spoločnosti Bohemia Sekt, ktorá cinzano do ČR dováža, sa tento nápoj v Českej republike prvýkrát objavil v roku 1921. Na svojom nápojovom lístku ho ponúkal hotel Juliš na Václavskom námestí. V súčasnej dobe sa predá okolo 80.000 kartónov ročne.

Tohtoročná kampaň cinzana sa nesie vo farbách talianskeho maliara Selvina Senatoriho, ktorý svoj obraz prišiel namaľovať i na oslavy jubilea do Prahy. Svoje pestré dielo, ktoré je zobrazené tiež na pohároch s motívom vermutu, vytvoril v Múzeu Kampa. "Hýri farbami a živosťou. To je to, čo by cinzano malo prinášať," tvrdí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy