Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Brown ohlásil možné stiahnutie tisícky vojakov z Iraku
Zdielať na
Zahraničie

Brown ohlásil možné stiahnutie tisícky vojakov z Iraku

Zdroj: SITA/AP/Lefteris Pitarakis

Pravdepodobne do konca roka by malo v Iraku zostať 4 500 britských vojakov.

Britský premiér Gordon Brown dnes v Iraku naznačil možnosť zníženia  stavu britských jednotiek v tejto krajine o tisíc vojakov do konca tohto roku. Rovnako vyjadril presvedčenie, že iracké sily budú schopné prevziať od Britov bezpečnostnú kontrolu nad južnou provinciou Basra v priebehu dvoch mesiacov.

"Verím, že do konca roka budú môcť byť britské jednotky znížené na 4 500 vojakov," povedal Brown podľa agentúry Reuters po stretnutí s irackým premiérom Núrím Málikím.

"To by uvoľnilo tisícku našich mužov a dúfajme, že by mohli byť do Vianoc doma. Akékoľvek ďalšie sťahovanie britských jednotiek bude uskutočnené budúci rok," dodal premiér.

Brown vyjadril presvedčenie, že v priebehu dvoch mesiacov budú iracké bezpečnostné sily schopné previesť zodpovednosť za bezpečnostnú situáciu v provincii Basra. 

"Sme pripravení a chceme prevziať bezpečnostnú kontrolu v provincii Basra do dvoch mesiacov," povedal Málikí po stretnutí s Brownom vo svojom úrade v prísne stráženej zelenej zóne Bagdadu.

Prevzatie bezpečnostnej kontroly v tejto oblasti by ukončilo odovzdávanie moci vo všetkých štyroch juhoirackých provinciách, v ktorých mali zodpovednosť výhradne Briti od invázie do Iraku v roku 2003.

Svoju poslednú základňu v meste Basra opustili britské jednotky minulý mesiac. V súčasnosti majú v Iraku okolo 5 500 vojakov rozmiestnených hlavne na leteckej základni na okraji Basry.

Brown dnes priletel na neohlásenú návštevu Iraku, počas ktorej sa má stretnúť s predstaviteľmi troch hlavných náboženských skupín: okrem šíitov Málikího tiež so sunnitským viceprezidentom Tárikom Hášimím a podpredsedom vlády, Kurdom Barhámom Sálihom.

V Bagdade sa mal Brown podľa agentúry Reuters stretnúť ešte s veliteľom amerických síl v Iraku generálom Davidom Petraeusom. Po tom je na programe jeho prílet do Basry a stretnutie s miestnymi veliteľmi a britskými vojakmi.

Brownova prvá cesta do Iraku po nástupe do úradu predchádza jeho kľúčovému vyhláseniu o Iraku, s ktorým má na budúci týždeň predstúpiť pred parlament.

Za situácie, kedy sa v Británii stále viac špekuluje, že Brown zvažuje vypísanie predčasných volieb, by mohol akýkoľvek signál rýchleho návratu britských jednotiek z Iraku znamenať ďalšiu podporu pre premiéra, ktorý sa už teraz teší z výrazného náskoku v prieskumoch verejnej mienky, konštatuje Reuters.

Zdielať na

Najčítanejšie správy