Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Moskva privítala slobodné ukrajinské voľby
Zdielať na
Zahraničie

Moskva privítala slobodné ukrajinské voľby

Zdroj: AP/Sergei Chuzavkov

Nedeľňajšie predčasné voľby sa uskutočnili s cieľom vyriešiť mocenský spor medzi prozápadným prezidentom Viktorom Juščenkom a proruským premiérom Viktorom Janukovyčom.

Ukrajinské parlamentné voľby podľa Ruska poskytli voličom príležitosť slobodne vyjadriť svoje politické preferencie. "Na základe hodnotenia pozorovateľov Ruska a rôznych medzinárodných organizácií voľby prebehli podľa podmienok slobodného vyjadrovania," vôle občanov, vyhlásil v pondelok hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí.

"Ukrajinskí voliči mohli vyjadriť svoje politické preferencie,"dodal. Rusko je podľa neho "pripravené viesť aktívny dialóg s Ukrajinou založený na susedských princípoch pragmatizmu a vzájomne prospešnej spolupráce."

Nedeľňajšie predčasné voľby sa uskutočnili s cieľom vyriešiť mocenský spor medzi prozápadným prezidentom Viktorom Juščenkom a proruským premiérom Viktorom Janukovyčom. Predbežné výsledky zatiaľ pripisujú víťazstvo stranám spriazneným s prezidentom, ich náskok sa však po spočítaní ďalších hlasov rýchlo zmenšoval.

Juščenko v pondelok nariadil prešetrenie meškajúceho príchodu výsledkov z proruských východných a južných častí Ukrajiny, kde mohlo dôjsť k volebným podvodom.

Zdielať na

Najčítanejšie správy