Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Súd uložil mužovi za vraždu dieťaťa horúcou sprchou 17 rokov väzenia
Zdielať na
Zahraničie

Súd uložil mužovi za vraždu dieťaťa horúcou sprchou 17 rokov väzenia

Zdroj: Jessie Terwilliger/ilustračné

Matoušek podľa rozsudku dieťa úmyselne oparil sprchou horúcou 83 stupňov Celzia a neprivolal mu pomoc.

Dvadsaťšesťročný Filip Matoušek, ktorý vlani v Soběslavi podľa obžaloby zabil dvadsaťmesačného syna svojej priateľky horúcou sprchou, má ísť na 17 rokov do väzenia. Výnimočným trestom ho dnes za vraždu potrestal táborský krajský súd.

Matoušek podľa rozsudku dieťa úmyselne oparil sprchou horúcou 83 stupňov Celzia a neprivolal mu pomoc. Lekára zavolala matka, ktorá sa vrátila z práce až na druhý deň ráno. Dieťa, ktoré utrpelo popáleniny na 65 percentách tela a veľmi trpelo, zomrelo za dva dni vo vinohradskej nemocnici.

"Vedel, že dieťa má potrhanú kožu v dôsledku popálenia, uložil ho do postele a dieťa bez akejkoľvek starostlivosti, najmä lekárskej, nechal v postieľke a počas celej noci si ho nevšímal," povedal ČTK predseda senátu Zdeněk Kučera.

Dodal, že dieťa už pri sprchovaní zažívalo väčšiu bolesť než pri akomkoľvek mechanickom zranení. "Keby okamžite bola privolaná lekárska pomoc, tak podľa znalca by tu bola určitá možnosť dieťa zachrániť," podotkol Kučera.

Muž, ktorý sa pôvodne po čine priznal, pri súde svoju vinu popieral. Tvrdil, že k výpovedi ho nútila polícia. V záverečnej reči tiež uviedol, že v deň vraždy bol pod vplyvom alkoholu a zranil sa pri páde z vlaku a mal výpadky pamäte. Pri výsluchu ale polícii nič podobného nepovedal. Argumentoval tiež tým, že voda nebola tak horúca a chlapec mohol byť oparený už predtým. "Horúcou vodou som ho nesprchoval, v boileri žiadna teplá voda nebola," uviedol Matoušek.

Všetku teplú vodu podľa neho spotrebovala matka detí, než odišla do práce. To ale senát vylúčil.

Výnimočný trest pre Matouška požadovala tiež žalobkyňa. "Ide o úmyseľné usmrtenie dieťaťa mladšieho 15 rokov, ktoré previedol zvlášť trýznivým spôsobom. Dieťa trpelo bolesťami na hranici znesiteľnosti," uviedla v záverečnej reči štátna zástupkyňa Alena Píchová. Dodala, že obžalovaného nemôže zbaviť viny alkohol, úraz ani afekt, pretože ublížil malému dieťati, ktoré sa nemohlo nijako brániť. Trest by mal byť podľa nej prísny tiež z preventívnych dôvodov, pretože násilie i voči malým deťom v spoločnosti pribúda.

Nešťastie sa stalo vlani 6. decembra. Obžalovaný býval v byte svojej priateľky v Soběslavi a často strážil jej dve deti, keď odchádzala na noc do práce. Matoušek, ktorý sa už niekoľkokrát liečil zo závislosti na drogách, alkohole a automatoch, přišel v ten deň domov opitý. Matka, ktorá pracovala v nočnom klube v Tábore, uložila deti a odišla do práce.

Muž okolo 23:00 sledoval v televízii futbal a malý Daniel nechcel zaspať a hlasno plakal. Matoušek potom ďalší plač nevydržal, dieťa vyzliekol z pyžamy a odniesol ho do sprchy. Keď zistil, že je chlapec oparený, snažil sa ho vraj ochladiť studenou vodou. Olupujúcu sa pokožku mu natrel krémom, znovu ho obliekol a uložil. Záchranárov neprivolal. Bál sa, že pôjde do väzenia, pretože bol v podmienke za lúpežné prepadnutie.

Matka se vrátila domov až na druhý deň ráno a zavolala záchrannú službu. Záchranárom najskôr tvrdila, že chlapec na seba strhol rýchlovarnú konvicu, pretože chcela Matouškovi pomôcť. Muž sa jej totiž vyhrážal, že by mohla prísť i o staršieho syna. Lekár okamžite nariadil prevoz ťažko zraneného chlapca na popáleninové oddelenie Fakultnej nemocnice Královské Vinohrady v Prahe. Chlapec ale 8. decembra zraneniam podľahol.

Podľa súdneho znalca z odboru psychiatrie Vladimíra Chodury netrpí Matoušek žiadnou psychickou poruchou a svoje jednanie dokázal ovládať. Ani množstvo alkoholu, ktoré muž pred činom vypil, nemohlo podľa Chodury jeho chovanie príliš ovplyvniť. Vylúčil tiež výpadky pamäte, pretože bezprostredne po čine bol Matoušek schopný presne popísať udalosti celého dňa.

Zdielať na

Najčítanejšie správy