Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kubiš podporil mierovú konferenciu o Blízkom východe
Zdielať na
Zahraničie

Kubiš podporil mierovú konferenciu o Blízkom východe

Amr Músa informoval Kubiša o iniciatíve Ligy arabských štátov na moratórium na budovanie izraelských osád.


Na tohtotýždňovom bilaterálnom stretnutí s generálnym tajomníkom Ligy arabských štátov (LAŠ) Amrom Músom v New Yorku podporil minister zahraničných vecí SR Ján Kubiš konanie novembrovej mierovej konferencie o Blízkom východe.

A. Músa informoval Kubiša o iniciatíve LAŠ na moratórium na budovanie izraelských osád, ktorá je kľúčová pre ďalšie napredovanie mierového procesu podľa tzv. cestovnej mapy.

Na stretnutí požiadal o podporu Slovenska a ostatných krajín Európskej únie. J. Kubiš zdôraznil, že z novembrovej konferencie by nemala byť vylúčená žiadna arabská krajina, teda ani Sýria. Čo sa týka účasti Palestínčanov, SR aj naďalej považuje prezidenta Abbása za ich zástupcu.

Kubiš sa v New Yorku stretol aj s irackým kolegom Hošjarom Zebarim, ktorý ho informoval o bezpečnostnej situácii v krajine. Minister Zebari povedal, že Iračania pokročili v upevňovaní bezpečnosti. Nastal čas na uzmierenie medzi náboženskými skupinami - a napätie kleslo aj vo vzťahoch so susedmi, konštatoval iracký predstaviteľ.

Obaja partneri si vymenili názory aj na iránsky jadrový program a situáciu na Blízkom východe.

Zdielať na

Najčítanejšie správy