Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Václav Havel laureátom ceny Dolfa Sternbergera za verejné prejavy
Zdielať na
Zahraničie

Václav Havel laureátom ceny Dolfa Sternbergera za verejné prejavy

Zdroj: ČTK/Myšková Marta

Bývalý český a československý prezident Václav Havel je laureátom tohtoročnej nemeckej ceny Dolfa Sternbergera za verejné prejavy.

Cena je udeľovaná za príkladné prepojenie slovného prejavu s politickými cieľmi a Havel ju prevezme 23. októbra v pražskom Goetheho inštitúte, informovala dnes agentúra DPA.

Podľa odôvodnenia výboru, ktorý o udelení ceny rozhoduje, "Havel účinne spojoval jazyk s politickým jednaním a tým formoval politické povedomie nielen obyvateľov vlastnej krajiny, ale i v zahraničí". Vo svojich vystúpeniach i v živote Havel "silou svojho slobodného a oslobodzujúceho slova hodnoverne odhaľoval vyprázdnené unifikované užívanie reči v diktatúrach".

Cena dotovaná čiastkou 10 000 eur je udeľovaná od roku 1992 a medzi jej laureátov patrí bývalý nemecký kancelár Willy Brandt a Helmut Schmidt, ale tiež Joachim Gauck, pastor a bojovník za ľudské práva v bývalej NDR a neskôr poverenec pre správu archívov bývalej komunistickej štátnej bezpečnosti, alebo Wolfgang Schäuble, bývalý i súčasný spolkový minister vnútra.

Dolf Sternberger (1907 až 1989) bol nemecký filozof, politológ, historik umenia a germanista, ktorý sa celoživotne zaoberal spájaniam medzi slovom a politickou realitou. Nacistický režim mu zakázal činnosť, po vojne pôsobil na univerzite v Heidelbergu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy