Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Francúzsky premiér miernil výroky Kouchnera ohľadne Iránu
Zdielať na

Francúzsky premiér miernil výroky Kouchnera ohľadne Iránu

Zdroj: wikipedia.org

USA, Nemecko, Francúzsko, Británia, Rusko a Čína už dvakrát odhlasovali sankcie voči Iránu za jeho neochotu vzdať sa obohacovania uránu, čo je technológia využitelná tiež v zbrojení. Uvažuje sa o ďalšej vlne sankcií a Francúzsko je ich priaznivcom.

Francúzsky premiér François Fillon dnes miernil výroky ministra zahraničia Bernarda Kouchnera, ktorý v nedeľu prehlásil, že ohľadne Iránu je potrebné pripraviť sa na najhoršie, teda na vojnu. Fillon uviedol, že musí byť učinené všetko, aby sa vojne zabránilo. Tiež podľa šéfa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Muhammada Baradeja musí byť prípadný útok na Irán až úplne poslednou alternatívou, ku ktorej musí dať súhlas Rada bezpečnosti OSN.

Iránska agentúra IRNA dnes napísala, že chce "nový nájomník Elyzejského paláca (francúzsky prezident Nicolas Sarkozy) kopírovať Biely dom". Hovorca iránskeho ministerstva zahraničia Mohammad Alí Hosejní sa domnieva, že Kouchner výrokmi kopírujúcimi názor Spojených štátov poškodil dôveryhodnosť Francúzska. Spojené štáty síce veľmi dôsledne Irán za jeho jadrové ambície kritizujú a nevylúčili vojenské riešenie, avšak oficiálne stále stoja o dialóg v rámci vyjednávania s MAAE.

USA, Nemecko, Francúzsko, Británia, Rusko a Čína už dvakrát odhlasovali sankcie voči Iránu za jeho neochotu vzdať sa obohacovania uránu, čo je technológia využitelná tiež v zbrojení. Uvažuje sa o ďalšej vlne sankcií a Francúzsko je ich priaznivcom. Kouchner je toho názoru, že pokiaľ nevznikne dohoda o nových sankciách na pôde OSN, môže Európska únia uvažovať o vlastnej forme potrestania Teheránu. Fillonove dnešné vyjadrenie nenasvedčuje tomu, že by Francúzsko súhlasilo tiež s riešením vojenským.

"Musíme vykonať všetko, aby sme sa vojne vyhli. Francúzsko musí smerovať k mierovému riešeniu situácie, ktorá môže byť svetu mimoriadne nebezpečná," povedal. Minister zahraničia vraj mal pravdu, keď nabádal k tomu, aby bol iránsky problém považovaný za mimoriadne vážny.

Šéf MAAE Baradej dnes kritizoval debatu o prípadnom útoku na Irán a zdôraznil, že táto možnosť musí byť až úplne poslednou alternatívou, ku ktorej musí dať súhlas Rada bezpečnosti OSN. V súčasnosti vraj nevidí žiadne hroziace nebezpečenstvo a naopak výroky o rozpútaní vojny považuje za kontraproduktívne pri vyjednávaní s Iránom v rámci MAAE.

Naostatok aj Kouchner, ktorého Sarkozy menoval šéfom diplomacie v máji, v nedeľu podotkol, že prípadná vojna s Iránom "nie je vecou zajtrajška" a že nič nenaznačuje, že by bombardovanie Iránu bolo predo dvermi.

Západ Irán podozrieva, že cieľom jeho nukleárneho programu je výroba jadrovej zbrane, čo nechce dopustiť. Irán tvrdí, že mu ide len o jadrovú energiu pre mierové účely, ako mu to umožňujú medzinárodné zmluvy. Izrael dal dnes najavo, že považuje za pozitívne každé tvrdé stanovisko ohľadne iránskeho jadrového programu.

Podľa hovorcu izraelského ministerstva zahraničia Marka Regeva takéto prehlásenia ukazujú, že svet nezostane sedieť so založenými rukami. "Irán nezastaví svoj program jadrového zbrojenia, pokiaľ nepochopí, že medzinárodné společenstvo to myslí vážne a vo svojom odpore je jednotné a odhodlané," uviedol Regev.

Najčítanejšie správy