Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Kurdi kričia o pomoc, svet im posiela zbrane i vojakov
Zdielať na

Kurdi kričia o pomoc, svet im posiela zbrane i vojakov

BRATISLAVA / Spojené štáty, Veľká Británia a Francúzsko sú krajiny, ktoré do Iraku posielajú vojakov a zbrane. O pomoci uvažuje aj Česká republika. Chce poslať kurdským jednotkám muníciu. Slovensko by rado pomohlo, ale sklady sú poloprázdne.

"Munícia je vo vlastníctve armády. Vláda bude o dare ešte rozhodovať," ozrejmil Petr Drulák z Ministerstva zahraničných vecí Českej republiky.

Česko sa rozhodlo kurdské jednotky v Iraku podporiť. Pošlú im armádne prebytky, hlavne muníciu do ručných zbraní.

Z prostredia ministerstva obrany by Kurdi mohli dostať aj slovenské zbrane. Oficiálne stanovisko je zatiaľ ale zdržanlivé.

"Prípadnú vojenskú pomoc pre Irak budeme koordinovať s partnermi v Európskej únii a NATO," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Zdržanlivé vyjadrenia

Slováci ale nemajú dostatok zbraní pre svojich vojakov, nieto ešte posielať pomoc Kurdom.

Oficiálne počty zbraní či munície armáda nezverejňuje. Kurdom by sme teoreticky mohli poslať staré samopaly vzor 58. Podľa analytikov práve tieto budeme v dohľadnej dome meniť za novšie zbrane.

Pomoc zo Slovenska môže spomaliť i legislatíva. Zákony totiž nedovoľujú nadbytočné zbrane naložiť a odviezť do zahraničia. Treba k tomu povolenia.

"Musíme brať do úvahy časový faktor. Bavíme sa o mesiacoch až rokoch," konštatuje politológ Univerzity Komenského v Bratislave Marián Majer.

Rozdielne názory

Politická vôľa je rôzna. Analytici sa nezhodujú v názoroch. "Je v záujme celého svetového spoločenstva. bez pomoci by sa kurdské územie postupne zužovalo," tvrdí bezpečnostný analytik Ivo Samson.

"S takouto formou pomoci nesúhlasím. Skôr si viem pomoc predstaviť vo forme humanitárnej a hospodárskej oblasti, či v otázkach bezpečnosti," priznáva expert na reformu bezpečnostného sektora OSN Jozef Ulian.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy