Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Kurdi volajú o pomoc. Francúzsko posiela do Iraku zbrane
Zdielať na

Kurdi volajú o pomoc. Francúzsko posiela do Iraku zbrane

BAGDAD/PARÍŽ / Francúzko pošle do Iraku zásoby zbraní. Elyzejský palác týmto krokom reaguje na výzvy kurdských milícií o dodaní arzenálu v boji proti sunnitským radikálom z Islamského štátu.

"K naplneniu naliehavých potrieb, ktoré vyjadrili kurdské regionálne autority, hlava štátu rozhodla v spolupráci s Bagdadom, že Francúzsko dodá zbrane," citovala agentúra Reuters stredajšie vyhlásenie Elyzejského paláca.

Francúzsko sa stalo ďalšou krajinou, ktorá sa rozhodla vyzbrojiť kurdské milície v boji proti ozbrojencom z Islamského štátu. Práve Kurdi držia strategicky dôležité miesta a bránia sunnitským radikálom v ďalšom postupe na severe Iraku.

Nedostatok pitnej vody a prach

Situácia v horách irackého Sindžáru je viac ako zlá. Desaťtisíce jezídov sú stále v obkľúčení teroristov Islamského štátu. Mnohí sa vydávajú na ťažké pochody nehostinným terénom. Islamisti vyvraždili 500 jezídov, niektorých pochovali zaživa.

Putovanie je ťažké najmä pre malé deti. Nedostatok pitnej vody a prašné chodníky ich zabíjajú.

Pozrite si priloženú reportáž:

Bombardovanie pozícií radikálov

Do oblasti pohoria Sindžár britské jednotky už zhadzujú humanitárnu pomoc. Najmä kanistre na filtrovanie vody a solárne lampy, ktorými sa dajú dobíjať mobilné telefóny.

Americké jednotky zasa bombardujú pozície radikálov Islamského štátu, ktorí jezídov a ďalšie menšiny v krajine vraždia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy