Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ukáž piráta! Poľsko bojuje proti hazardérom na ceste
Zdielať na

Ukáž piráta! Poľsko bojuje proti hazardérom na ceste

VARŠAVA / Cestného piráta už na cestách videli mnohí vodiči. Ale nie vždy si ho všimnú policajti. Aj preto znie zaujímavo novinka, ktorú už zaviedli v Poľsku. Ak máte v aute malú kameru, ktorá nasníma priestupok cestného piráta, polícia to rada použije ako dôkaz.

Pomôcť majú iní vodiči

Cestní piráti častokrát riskujú nielen svoje životy. Tomu má byť podľa poľskej polície koniec. Pomôcť tomu majú práve iní vodiči. "Vodiči majú možnosť prostredníctvom internetu nám poslať svoje nahrávky cestných pirátov a my ich následne vyhodnotíme," tvrdí hovorca poľskej polície Mariusz Ciarka.

V praxi to má vyzerať nasledovne. Vodič s kamerou nahrá cestného piráta a následne celú nahrávku pošle polícii. Pokiaľ vodič na zázname naozaj priestupok spáchal, čaká ho trest. "Takéhoto vodiča obviníme z priestupku a ostatné záleží na ňom. Pokiaľ sa rozhodne pokutu nezaplatiť a vinu si nepriznať čaká ho súd," dodáva Ciarka.

To sa ale netýka priestupkov za rýchlosť. Tie môžu totiž merať iba policajti. Nebezpečné predbiehanie alebo nedanie prednosti v jazde sú ale jasný prípad.

Slovensko: záznam polícia použiť nemôže

Na Slovensku je situácia týkajúca sa cestných pirátov a autokamier o niečo zložitejšia. Pokiaľ ich aj nakrútite, polícia to nemôže použiť ako dôkaz. "Na objasnenie vecí v rámci objektívnej zodpovednosti môže slúžiť len taký záznam, ktorý bol získaný z technických zariadení používaných políciou," uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

"Poľské právo hovorí o tom, že občania majú povinnosť nahlásiť porušovanie zákona. Jednoducho sme to povinní urobiť," tvrdí Ciarka. "Na to môže samozrejme slúžiť čokoľvek, čo môže prispieť k objasneniu veci, ale musí byť takýto dôkaz získaný zákonným spôsobom," dodáva Slivka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy