Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pýcha automobilového priemyslu padla, Detroit zbankrotoval
Zdielať na

Pýcha automobilového priemyslu padla, Detroit zbankrotoval

DETROIT / Detroit, jedno z najznámejších miest USA, vo štvrtok oficiálne vyhlásilo bankrot a požiadalo o ochranu pred svojimi veriteľmi. Potvrdilo to Rick Snyder, guvernér štátu Michigan, ktorého je Detroit najväčším mestom. Guvernér konal na podnet krízového manažéra mesta Kevyna Orra, ktorý nevidel inú možnosť, ako sa obrátiť na federálny súd s požiadavkou o ochranu.

Niekdajšia pýcha automobilového priemyslu

V súčasnosti 700-tisícový Detroit, kedysi pýcha amerického automobilového priemyslu, sa tak stal najväčším mestom Spojených štátov, ktoré kedy vyhlásilo bankrot. Jeho dlh sa odhaduje na 18,5 miliardy dolárov, čo je v prepočte takmer 14 miliárd eur. Mesto definitívne prestalo s úhradou svojich záväzkov minulý mesiac

Detroit sa ocitol v nelichotivej situácii, ktorú podčiarkuje zanedbanosť ulíc a úbytok jeho obyvateľov o štvrtinu za posledných desať rokov. Desaťtisíce opustených budov chátra, pouličné osvetlenie a hydranty nefungujú, záchranné zbory zápasia so zastaraným materiálom a nízkymi mzdami a miera zločinu závratne stúpa.

Najnebezpečnejšie mesto v krajine

Mesto motorov tiež známe pod označením Arzenál demokracie pre svoju podporu zbrojárskeho priemyslu počas druhej svetovej vojny je v súčasnosti jedným z najnebezpečnejších miest v krajine. Jeho obyvatelia musia čakať desiatky minút, kým polícia zareaguje na ich volanie. Detroit známy aj vďaka slávnemu hokejovému klubu Red Wings je tak na kolenách. 

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy