Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Od katastrofy vzducholode Hindenburg uplynulo 75 rokov
Zdielať na

Od katastrofy vzducholode Hindenburg uplynulo 75 rokov

Nemci aj Američania si v nedeľu pripomenuli 75. výročie pádu nemeckej vzducholode Hindenburg, ktorá ukončila pomerne krátku éru tohto odvetvia leteckej dopravy.

Ohnivé peklo neprežilo 36 ľudí

Nehodu zo 6. mája roku 1937, ktorá aj vďaka dramatickým záberom zarezonovala v celom svete, neprežilo 35 z 97 ľudí na palube, ďalší človek zahynul na zemi. Prišlo k nej nad americkom letiskom Lakehurst v štáte New Jersey. Hindenburg bol vôbec najväčším objektom, s akým sa dovtedy podarilo človeku vzlietnuť. Napriek tomu, že tragédia z dnešného pohľadu nepatrí medzi najtragickejšie, do histórie sa zapísala ako jedna z najznámejších.

Symbol luxusu zneužili nacisti

Vzducholode zažívali v 20. a 30. rokoch svoju zlatú éru. Túto techniku lietania preferovali hlavne Nemci aj preto, že vynálezca vzducholode Ferdinand von Zeppelin pochádzal z tejto krajiny. Cestovanie "zeppelinmi" sa stalo symbolom luxusu v Európe ale aj Južnej a Severnej Amerike. Po tom, ako sa v Nemecku v 30. rokoch k moci dostali nacisti, vzducholode sa stali ich dôležitým nástrojom propagandy.

Hindenburg vydržal iba rok

Takmer 250-metrový Hindenburg mal krátku životnosť a v prevádzke vydržal len jediný rok. K nehode prišlo tri dni po jeho štarte z nemeckého Frankfurtu, keď sa zrútil tesne pred cieľovou stanicou v Spojených štátoch. Okolo katastrofy je stále množstvo nejasností.

vybuch vzducholode Hindenburg

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy