Skoro jasno
20°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Presnejšia predpoveď počasia? Vďaka novému satelitu
Zdielať na

Presnejšia predpoveď počasia? Vďaka novému satelitu

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) vypustí v piatok do vesmíru satelit, ktorý by mal zdokonaliť predpovede počasia. Štart družice prichádza z 5-ročným omeškaním oproti pôvodným plánom.

Satelit v hodnote 1,5 miliardy dolárov vynesie do vesmíru raketa Delta 2. Štart z kalifornskej základne amerického letectva Vandenberg je plánovaný na piatok 11:48. Nová družica je vyspelejšia než doteraz vyslané satelity, ktoré sledujú zmeny v atmosfére a v oceánoch. Mala by získavať aj dáta, ku ktorým sa dnes satelity nedostanú.

Tieto údaje podľa meteorológov pomôžu lepšie predvídať pohyb hurikánov a vznik tornád. Družica by zároveň mala poslúžiť k testovaniu nových monitorovacích technológií. Tie by sa mali začať využívať v najbližších rokoch v meteorologických satelitoch novej generácie.

NASA pôvodne chcela družicu vypustiť už v roku 2006, ale omeškal sa vývoj niekoľko meriacich prístrojov. Pre odklady americká vláda zastavila svoju spoluúčasť na projekte, takže väčšina nákladov bola financovaná z rozpočtu NASA.

V posledných dvoch mesiacoch mali dopadnúť na zem dva satelity. Z pádu jedného zo satelitov existuje aj amatérske video. Pozrite sa.

nasa.gov

Súvisiace články