Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
tvojenoviny: Zlatá medaila na súťaži robotov
Zdielať na

tvojenoviny: Zlatá medaila na súťaži robotov

Zdroj: robotika.sk

OD ANONYMNEJ ČITATEĽKY / Konštruktéri Jozef Škultéty, Michal Beňo, Ján Maláč a Peter Mihál so svojim robotom J2MP zvíťazili nad konkurenciou z celej Európy už vlani. Nezaspali na vavrínoch a tak sa im podarilo v najnáročnejšej súťažnej disciplíne - Zbieranie pukov (Puck Collect) poraziť súperov znova.

Ako povedal Jozef Škultéty, doktorand na Fakulte elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave (FEI STU): "Tento rok sme prepracovali mechanickú konštrukciu, využili sme výkonnejšie motory zo stavebnice Tetrix a niektoré plastové diely sme nahradili kovovými. Tým sa robot výrazne zrýchlil a je celkovo odolnejší, napríklad voči nárazom súperov. Pridali sme aj ďalšie dva ultrazvukové senzory, ktoré nám umožnia presnejšiu navigáciu robota na ihrisku."

V tejto súťažnej kategórii bolo zaregistrovaných 18 tímov z deviatich Európskych krajín. Technická kvalita robotov oproti vlaňajšiemu ročníku dramaticky stúpla. Cieľom robotov bolo zozbierať v danom časovom limite čo najviac pukov vlastnej farby (červené alebo modré) na malom ihrisku. Tento ročník súťaže bol pre Slovensko mimoriadne úspešný.

Na prvých dvoch miestach v novej kategórii LegoSumo sa umiestnili stredoškoláci gymnázia M. M. Hodžu v Liptovskom Mikuláši. Ich roboty dokázali vytlačiť z ringu robotických zápasníkov z Anglicka, Írska či Rumunska. Poslednú medailu do zbierky získal Ján Bačík za projekt Prometheus, ktorý je určený na riadenie autonómnych modelov helikoptér. Celkovo sa tak Slovensko umiestnilo v hodnotení krajín na druhom mieste za Poľskom.

robotika.sk

robotika.sk

robotika.sk

robotika.sk

Súvisiace články