Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Elektronický podpis zrýchli úradovanie, lekár má čas na pacienta
Zdielať na
Veda a technika

Elektronický podpis zrýchli úradovanie, lekár má čas na pacienta

Zdroj: Alan Light/ilustračné

Viac času na pacientov, menej papierovania, to všetko sľubujú tvorcovia systému internetových zdravotných knižiek IZIP. Elektronický podpis je podmienkou, aby lekár mohol viesť dokumentáciu v elektronickej podobe a písať elektronické recepty.

Lekári získajú viac času na pacientov, keď budú používať elektronický podpis, sľubujú tvorcovia systému internetových zdravotných knižiek IZIP. Kvalifikovaný alebo tiež zaručený elektronický podpis je podmienkou, aby lekár mohol viesť dokumentáciu v elektronickej podobe a písať napríklad i elektronické recepty. Tým ušetrí papierovanie sebe i pacientom. Lekári ale upozorňujú, že zatiaľ majú pacienti v knižkách málo záznamov, a tak sa na údaje IZIP nemôžu vždy spoľahnúť.

"Zaručene elektronický podpis pomáha lekárom, zdravotným sestrám i celým nemocniciam šetriť čas a finančné náklady na komunikáciu, je zárukou spoľahlivosti a zvyšuje dôveryhodnosť dát," povedala ČTK Lucia Piloušek zo spoločnosti IZIP.

Elektronický podpis podľa nej zatiaľ majú stovky lekárov a tisíce ďalších ho vraj dostanú v budúcich mesiacoch. Podľa kvalifikovaných odhadov prichádzajú lekári o štvrtinu svojej dennej pracovnej doby časovo náročnou manuálnou administratívou. Elektronická komunikácia tieto straty omedzí.

Všeobecná zdravotná poisťovňa v ČR podporila projekt zatiaľ čiastkou zhruba 300 miliónov českých korún. Od tohto roka sa systém otvoril i pre ostatné zdravotné poisťovne. Na internete má teraz zapísané choroby a ich liečbu asi milión ľudí. Prístup k ich údajom majú lekári, ktorým to dovolia. Oprávnenie zapisovať do knižiek má 8 947 zdravotníkov.

"Elektronický podpis sa mi osvedčil. Najmä pri vyúčtovaní so zdravotnými poisťovňami či posielaní receptov z počítača do našej lekárne," povedala pre ČTK praktická lekárka Maria Manoušková z Ostravy.

"Elektronický podpis zatiaľ nepoužívam, ale do budúcna o ňom uvažujem," dodal ČTK praktický lekár z Prahy Jan Jelínek. Prezident Českej lekárskej komory Lubomír Chudoba ČTK povedal, že považuje elektronický podpis za potrebný pre zavedenie elektronických receptov.

Technológia elektronického podpisu vznikla na základe asymetrického šifrovania, ktoré je založené na dvojici kľúčov. Jeden zostáva v tajnosti a označuje sa ako súkromný kľúč. Druhý kľúč sa zverejní a šíri sa do okolia v podobe certifikátu. Kvalifikovaný certifikát potom určuje, komu tento verejný kľúč patrí.

Väčšina lekárov v Česku má už v ordinácii počítač a zapisuje doň zdravotné údaje pacientov. Súčasne ale vedú zdravotnú dokumentáciu v papierovéej podobe. Pokiaľ chcú mať dokumentáciu len elektronickú, potrebujú k tomu zaručený elektronický podpis. 

Zdielať na