Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
GALILEO: Komisia navrhuje konkrétne opatrenia na zabezpečenie budúcnosti programu
Zdielať na
Veda a technika

GALILEO: Komisia navrhuje konkrétne opatrenia na zabezpečenie budúcnosti programu

V uvedenom návrhu sa predpokladá, že náklady na fázu zavádzania programu Galileo sa budú plne financovať z rozpočtu Spoločenstva, aby sa zabezpečilo pokračovanie projektu.

Európska komisia dnes prijala oznámenie o zabezpečení pokračovania európskych programov satelitnej rádiovej navigácie (EGNOS a GALILEO) a zmenený a doplnený návrh nariadenia o financovaní týchto programov. V uvedenom návrhu sa predpokladá, že náklady na fázu zavádzania programu Galileo sa budú plne financovať z rozpočtu Spoločenstva, aby sa zabezpečilo pokračovanie projektu.

Podpredseda Európskej komisie Jacques Barrot v tejto súvislosti vyhlásil: ,,Som naďalej presvedčený, že Európa potrebuje Galileo. Dnes som predložil všetky náležitosti, ktoré Európskemu parlamentu a ministrom umožnia prijať do konca roka potrebné rozhodnutia týkajúce sa programu a jeho financovania ."

Neúspech rokovaní o koncesnej zmluve na zavedenie a prevádzkovanie programu Galileo a následné spochybnenie projektu tohto programu nevyhnutne viedli k úpravám pôvodného návrhu nariadenia Komisie o financovaní európskych programov satelitnej rádiovej navigácie.

Všetky náklady spojené s fázou zavádzania programu Galileo bude podľa navrhovaného nariadenia znášať výlučne Európske spoločenstvo. Na obdobie od 1. januára 2007 do 31. decembra 2013 sa výška rozpočtových prostriedkov potrebných na financovanie programov EGNOS a Galileo stanovila na 3,4 miliardy eur. Návrh sa zameriava aj na zlepšenie verejného spravovania daných programov.

Oznámenie Komisie doplnené podrobným pracovným dokumentom predstavuje odpoveď na otázky Rady a Parlamentu. Obsahuje hlavné body programov Galileo a Egnos a zaoberá sa okrem iného aj nákladmi na infraštruktúru, rizikami spojenými s realizáciou a riadením týchto programov, očakávaným ziskom a príjmami, financovaním európskych programov GNSS (Global Navigation Satellite Systems) a spravovaním prostredníctvom verejného sektora.

GALILEO je program primárneho strategického významu pre nezávislosť Európy a zahŕňa veľa perspektívnych aplikácií. Galileo a Egnos treba považovať za zásadnú investíciu, vďaka ktorej sa Európa presadí v tejto oblasti a udrží si dôležitú pozíciu na trhu satelitnej rádiovej navigácie.

Komisia sa preto na členské štáty a Parlament obracia s výzvou podporiť jej návrhy politicky, finančne aj z hľadiska riadenia programu tak, aby sa dosiahlo úspešné zavŕšenie projektu v časovom rámci zlučiteľnom s požiadavkami trhu.

GALILEO je názov európskeho programu satelitnej rádiovej navigácie. Jeho spustenie iniciovala Európska komisia a vyvíja sa v spolupráci s Európskou vesmírnou agentúrou (ESA). Program povedie k rozvoju novej generácie univerzálnych služieb v odvetviach ako doprava, telekomunikácie, poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo.

Správu a kontrolu nad programom Galileo, ktorý ponúka kvalitu a kontinuitu potrebnú pre početné aplikácie, bude zabezpečovať civilný orgán. Galileo zároveň ako doplnok súčasných systémov zvýši spoľahlivosť a dostupnosť navigačných a lokalizačných služieb na celom svete. EGNOS je skratka pre európsky prekryvný systém geostacionárnej navigácie ,,European Geostationary Navigation Overlay Service". Tento systém bol vyvinutý so zámerom zlepšiť výkonnosť GPS tak, aby sa dal použiť na zvýšenie bezpečnosti leteckej dopravy, keďže samotný americký systém satelitnej lokalizácie GPS nie je dostatočne spoľahlivý, ak sú v ohrození ľudské životy.

EGNOS predstavuje prvú etapu európskej stratégie v oblasti satelitnej navigácie a predchádza tak Galileo. GALILEO obsiahne v jednom systéme zároveň funkcie GPS aj EGNOS a umožní tak ich všeobecnú dostupnosť bez geografických obmedzení.

Ďalšie informácie o systéme GALILEO nájdete na týchto internetových stránkach:http://ec.europa.eu/dgs/energy_transport/galileo/index_fr.htmhttp://www.esa.int/export/esaSA/navigation.html

Zdielať na