Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V ČR dve percentá užívateľov počítačov nepoznajú antivírusový program
Zdielať na
Veda a technika

V ČR dve percentá užívateľov počítačov nepoznajú antivírusový program

Zdroj: Ricardo Saffi Marques

Českí užívatelia počítačov sa stále boja vírusov. Vyplýva to z augustového prieskumu internetovej stránky www.stahuj.cz. Podľa neho má na svojom počítači antivírusový program takmer 98 percent užívateľov, ale aj napriek tomu sa viac ako tri štvrtiny obávajú útoku vírusu.

Do prieskumu sa zapojilo takmer 4 000 respondentov. Tí odpovedali na osem jednoduchých otázok týkajúcich sa bezpečnosti. Ako informoval portál 21stoleti.cz, 97,6 percenta z 3 900 užívateľov odpovedalo, že na svojom počítači má nainštalovaný antivírusový program. Zaujímavé je, že 19 percent užívateľov používa iba trial verziu, 48 percent užívateľov chráni svoj počítač bezplatnou verziou, 13 percent si antivírusový program kúpilo, 11 percent používa bezpečnostnú aplikáciu dodanú s počítačom a 6,6 percenta získalo "antivirák" inak.

Antivírusový program pravidelne aktualizuje väčšina - až 95 percent užívateľov. Z nich 85 percent necháva túto činnosť automaticky na používanej aplikácii. Sieťové zariadenie Firewall používa podľa prieskumu 83 percent opýtaných. Vo väčšine prípadov ide o softwérové riešenie. Napadnutia vírusu sa obáva 74 percent užívateľov, a to aj keď svoj počítač chránia. Dôvodom je možno i to, že vírusovú infiltráciu nejakého typu malo na svojom počítači až 88 percent účastníkov prieskumu. Najčastejšie sa vírusy šíria e-mailami a sťahovaním z internetu. Ako dodáva portál 21stoleti.cz, zabudnúť nemožno ani na fyzické šírenie, napríklad USB kľúčmi. Podľa prieskumu, 57 percentám užívateľov príde denne do internetovej schránky asi desať nevyžiadaných e-mailov (spamov), 16 percent užívateľov musí denne vymazávať až 19 takýchto správ.

Zdielať na