Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vyhlásili laureátov Nobelovej ceny za fyziku. Okrem ceny získajú takmer milión eur
Zdielať na

Vyhlásili laureátov Nobelovej ceny za fyziku. Okrem ceny získajú takmer milión eur

Archívna reportáž

ŠTOKHOLM / Nobelovu cenu za fyziku získali tento rok Rainer Weiss, Barry C. Barish a Kipom S. Thorne za rozhodujúci prínos detektoru LIGO a za pozorovanie gravitačných vĺn. Laureáti okrem ceny dostanú spoločne deväť miliónov švédskych korún (v prepočte takmer 937-tisíc eur), z toho polovica pripadne Weissovi a druhú si rozdelia Barish a Thorne.

Zariadenie Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) nachádzajúce sa v USA je projektom vyše tisícky vedcov z viac ako 20 krajín sveta, ktorí na ňom pracujú takmer 50 rokov. Rainer Weiss a Kip S. Thorne sa podieľali na vzniku detektora a Barry C. Barish zase stál za jeho dokončením.

Pomocou dvoch laserových interferometrov LIGO vedci po prvý raz spozorovali gravitačné vlny 14. septembra 2015. Spozorované vlny pochádzali z kolízie dvoch čiernych dier vzdialených 1,3 miliardy svetelných rokov od Zeme.

Gravitačné vlny, ktorých existenciu predpokladal už Albert Einstein vo svojej Všeobecnej teórii relativity, sa šíria rýchlosťou svetla a vznikajú vždy pri zrýchlení hmoty, ako napríklad, keď okolo seba rotujú dve čierne diery. Ich objav predstavuje nový spôsob skúmania vesmíru a je priamym svedectvom narušenia časopriestoru.

Súvisiace články