Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pluto chcú opäť vrátiť medzi planéty, má to ale háčik
Zdielať na

Pluto chcú opäť vrátiť medzi planéty, má to ale háčik

BRATISLAVA / Už 10 rokov Svetová astronomická únia nedopraje planéte Pluto, aby sa cítila ako planéta. Vyškrtli ju zo zoznamu planét. Lenže teraz americkí vedci navrhujú, aby sa vrátila späť. A nielen Pluto, ale aj iné telesá, ktoré by mali byť označené ako planéty. Znamenalo by to ďalšie prepisovanie učebníc.

Je to už 10 rokov, čo muselo Pluto opustiť rodinu planét slnečnej sústavy a zaradiť sa medzi trpaslíčie planéty. "V roku 2006 prišla Medzinárodná astronomická spoločnosť s návrhom, ktorý bol aj schválený, že vznikne kategória trpaslíčich planét," povedal astronóm Juraj Tóth. K nim zaradila Pluto a oficiálne máme odvtedy nie 9, ale iba 8 planét. Americkým astronómom sa to nepáčilo, k Plutu majú srdcový vzťah. "Pluto objavil Američan," dodáva Tóth.

Aby dostali Pluto naspäť, vymysleli novú definíciu planéty. Stačí, že ide o guľaté teleso. Čo je ale len jedna z troch podmienok. "Musí to teleso samostatne obiehať okolo Slnka a musí dominovať v danej oblasti," vysvetľuje astronóm. Pluto je samostatné a aj guľaté, ale v danej oblasti nedominuje. Preto je trpaslíčou nedospelou planétkou. Napriek tomu, viacerí obyvatelia by jej návrat uvítali. 

Vrátiť Pluto medzi planéty by malo aj ďalšie dôsledky. Išlo by o stovky guľatých asteroidov, plus trpaslíčie planéty a mesiace súčasných planét ako napríklad Jupiterov mesiac Európa. A pokiaľ ide o náš mesiac Lunu, tá by sa po niekoľkých storočiach vrátila opäť medzi planéty. V dávnom stredoveku ňou bola. Okrem toho by sa museli po celom svete prepisovať aj učebnice. Naše ale nie.

"Astronómia bola z učiva fyziky na základnej škole vyhodená," povedala Mária Filová, učiteľka fyziky spojenej školy Novohradská. Čo je podľa nich škoda. Deti vesmír zaujíma. Návrat astronómie do škôl je v nedohľadne.

Súvisiace články