Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Veľký slovník chorvátčiny. Pozor na slovenské výrazy
Zdielať na

Veľký slovník chorvátčiny. Pozor na slovenské výrazy

BRATISLAVA / Tisíce Slovákov, ktoré sa počas leta presúvajú na dovolenku do Chorvátska, si už dávno začali Jadran nazývať naše more. Je to od nás pomerne blízko a u Chorvátov sa cítime dobre. A hoci sa Chorvátom dá celkom dobre porozumieť, predsa len sa vyskytnú isté jazykové perličky, ktoré občas zamotajú komunikáciu.

I keď sme Slováci aj Chorváti Slovania, predsa len je pár jazykových perličiek, ktoré zamotali nejednu situáciu. "Napríklad dievča - cura, v češtine znamená niečo iné, bezalkoholná p**a," vysvetľuje Vlado Blaškovič, Chorvát žijúci na Slovensku.

Koľkokrát v živote ste prali kosu? Reč nie je o kose ako takej, v chorvátskom jazyku totiž oprať kosu znamená niečo úplne iné. Prať kosu znamená, umyť si vlasy. Vlado, ktorý pochádza z chorvátskeho mestečka Makarska má ešte niekoľko úsmevných príkladov. Vtipnú príhodu zažil aj so skupinkou Slovákov dovolenkujúcich na Istrii. Domáci hostili ako len vedeli, Slováci boli nadšení. "Stále, že úžasne, úžasne ale Chorváti mi hovoria - Čo máme ešte urobiť a oni stále, že "užasne, užasne," opisuje príbeh Vlado. Slovíčko úžas má však v Chorvátsku úplne opačný význam ako u nás. 

Ak by ste chceli pochváliť nejakej Chorvátke peknú tmavú pokožku a poviete jej, že je pekne opálená, znamená to pekne pomilovaná. "Stačí sa usmiať a povedať nemá probléma," dodáva Vlado. 

slovenský/český výraz chorvátsky výraz
dievča cura
umyť si vlasy  prať kosu
úžasné hrozné
opálená pomilovaná
ryba (druh kohút) k***t
podvedená žena prevarená žena

Súvisiace články

Najčítanejšie správy