Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
V Liptovskom Mikuláši majú inteligentné priechody. Autám blikajú
Zdielať na

V Liptovskom Mikuláši majú inteligentné priechody. Autám blikajú

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Chodci vždy boli aj budú najohrozenejšími účastníkmi cestnej premávky. Napriek tomu, mnohí stále podceňujú svoju bezpečnosť. Reflexné prvky zatiaľ ani zďaleka nepatria do ich povinnej výbavy. V Liptovskom Mikuláši sa preto miestna radnica rozhodla zvýšiť bezpečnosť budovaním takzvaných inteligentných priechodov.

"Z celkového počtu nehôd v Žillinskom kraji za prvý polrok, ich 30 zavinili chodci. Na priechode sa z celkového počtu nehôd stalo 19," informuje hovorkyňa žilinskej polície Jana Balogová. 

V centre Liptovského Mikuláša pribudli nedávno 4 inteligentné prechody. Automaticky sa rozblikajú, keď na nich senzor zaregistruje človeka. Radnica vytipovala tie najfrekventovanejšie miesta v okolí železničnej a autobusovej stanice. Do budúcna plánujú počet takýchto prechodov postupne zvyšovať.

"Funguje to neustále na báze slnečných kolektorov. Životnosť tohto systému je 6 rokov, kedy netreba meniť baterky, ale životnosť systému je podstatne väčšia. Investícia bola 17 tisíc eur," uviedol Ján Blcháč, primátor Liptovského Mikuláša. Inteligentné prechody sa už stali súčasťou viacerých miest a obcí. Sú nenáročné na údržbu a ich prínos k bezpečnosti cestnej premávky rozhodne nie je zanedbateľný.

Súvisiace články