Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Omán patrí medzi TOP 10 najbezpečnejších krajín
Zdielať na

Omán patrí medzi TOP 10 najbezpečnejších krajín

MASKAT / Ak si v súčasnej dobe vyberáme dovolenku v cudzej krajine, vzhľadom na vzrastajúce útoky vo svete, prihliadame predovšetkým na jej bezpečnosť. Túto podmienku spĺňa údajne Omán - púštna krajina s nádhernými plážami a čarovnými vodopádmi. Reportérka Klaudia Suchomel Guzová sa pozrela na to, ako vyzerá bežný život obyvateľov Ománu.

Omán patrí medzi TOP 10 najbezpečnejších destinácií sveta a okrem bezpečnosti sú jeho výhodou aj nepreplnené pláže. To je jeden z dôvodov, prečo stále viac otvára svoje brány i slovenským turistom. "Vďaka politike sultána, ktorý rozvíja výborné vzťahy na všetky svetové strany, je Omán doslova oázou pokoja, keďže krajiny, ako Saudská Arábia, Jemen a Irán, ktoré ho obklopujú, medzi sebou súperia," uviedol Mikuláš Milko, riaditeľ CK Hydrotour. 

V uliciach omanského mesta Salalah stretnete mužov v bielom oblečení, ktoré sa volá dišdasa a s čiapočkou kuma. Ženy nosia tradičné ománske šaty alebo sú zahalené v abaji. Jednou z nich je Rayyah. Je jedinou ženskou sprievodkyňou v meste, a to, že sa jej podarilo získať sprievodcovskú licenciu, nie je také jednoduché. "Potrebovala som súhlas rodiny, keďže pri tejto práci stretávam aj mužov. Ale nakoniec som ho dostala, ak niečo chcem, nevzdám sa," priznáva Rayyah. 

Práve ona štábu TV JOJ dovolila aj so súhlasom jej rodiny nakuknúť do súkromia a ukázala, ako žijú. V ich dome bývajú štyri generácie. Zaujímavé je, že ženy a muži majú oddelené obývačky. Obývačka pre mužov je zároveň aj pre hostí, ženy ju majú len pre seba. 

V jednom dome 40 ľudí

Často v jednom dome žije 40 aj viac ľudí. Napriek takému množstvu členov rodiny sa navzájom všetci poznajú. Jediný problém býva s menami, ale aj to rieši Rayyah posvojom: "najmä malé deti môjho brata, zvyčajne ich všetkých volám rovnako."

Keďže Rayyiny bratia aj sestry pracujú, jej matka má v domácnosti pomocníčku, čo je pre Ománky bežné. Ako hovorí: "bolo by veľmi zložité, keby matka ostávala s deťmi sama a mala by na všetky dozerať." 

S rodičmi zostávajú žiť Ománci aj po päťdesiatke. Je to pre nich výhodnejšie a jednoduchšie, keďže sa všetci skladajú na účty za elektrinu, vodu aj potraviny.

Súvisiace články