Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Potraviny zdraželi. Pozrite sa, koľko zaplatíte za veľkonočný nákup
Zdielať na

Potraviny zdraželi. Pozrite sa, koľko zaplatíte za veľkonočný nákup

BRATISLAVA / Budúci týždeň nás čakajú Veľkonočné sviatky. To okrem iného znamená posedenie s rodinou a priateľmi a hodovanie pri bohatých stoloch. Podľa prieskumu Poštovej banky sa Slováci musia pripraviť na väčšie výdavky ako pred rokom.

"Na jeseň sa v súlade s očakávaniami začal medziročný cenový pokles potravín postupne zmierňovať a od začiatku roka začali potraviny mieriť smerom nahor. Na základe najaktuálnejších februárových údajov sa ceny potravín zvýšili medziročne o 2,4 percent a medzimesačne o 1,3 percenta," uviedla analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Najviac zdraželi paradajky. Až o 56 percent. Drahšie je aj bravčové mäso, cukor, maslo, mlieko, klobásy, olej či čokoláda.

Dobrou správanou je aj to, že niektoré potraviny naopak zlacneli. Pred Veľkou nocou určite poteší, že zlacneli vajcia, káva, kura, múka či saláma.

Za nákup s týmito položkami dnes zaplatíte viac ako 60 eur: 

Paradajky, uhorky, bravčové karé s kosťou, kryštálový cukor, bravčový bôčik, bravčová krkovička s kosťou, bravčové pliecko s kosťou, syr Eidam, káva, kurča, vajcia, saláma, múka, cibuľa. Informácie pochádzajú z priemerných cien, s ktorými pracuje Štatistický úrad.

V minulom roku by rovnaký nákup na Slovensku vyšiel 55,55 centov.

Rozdiel cien oproti minulému roku ale ešte bude narastať. "V priemere odhadujeme rast cien tovarov a služieb v našich obchodoch v tomto roku na úrovni mierne nad jedným percentom. Čo sa spomínaných potravín týka, predpokladáme, že v najbližších mesiacoch budú ich ceny postupne rásť. K určitej stabilizácii by následne mohlo dôjsť v letných mesiacoch v súvislosti s novou úrodou. To ale bude závisieť od toho, aká bude tohtoročná úroda," dodala Glasová.    

Súvisiace články

Najčítanejšie správy