Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vedci vyvinuli revolučnú vakcínu proti malárii, zachráni milióny ľudí
Zdielať na

Vedci vyvinuli revolučnú vakcínu proti malárii, zachráni milióny ľudí

AFRIKA / Africké štáty Keňa, Malawi a Ghana sú prvé na svete, ktoré boli vybrané na testovanie prvej vakcíny proti malárii. Oznámila to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Testovanie látky uvedených štátov začnú budúci rok. Pacientami budú státisíce detí, u ktorých je najvyššie riziko, že choroba bude mať fatálne následky.

Vakcína, ktorá je úspešná len čiastočne, môže spoločne s existujúcimi metódami zachrániť desiatky tisíc životov, uviedla riaditeľka WHO pre Afriku Matshidiso Rebecca Moeti. Otázkou ale podľa nej je, či krajiny, v ktorých panuje chudoba, budú schopné každé dieťa očkovať štyrikrát, čo je pre efektivitu látky zásadné.

Malária je stále jedným z najväčších zdravotných problémov na svete, každý rok sa touto chorobou nakazí 200 miliónov osôb. Asi 500 000 ľudí, väčšinou detí z Afriky, následkom choroby každoročne umiera. Hlavnou formou ochrany sú siete proti komárom a repelenty.

Maláriu prenášajú samičky komára rodu anofeles. K príznakom patrí horúčka, zimnica, potenie, bolesti kĺbov a hlavy, zvracanie a kŕče. Až 90 percent svetových prípadov nákazy maláriou bolo v roku 2015 zaznamenaných v subsaharskej Afrike.

Medzi rokom 2000 a 2015 sa vďaka celosvetovému úsiliu podľa WHO podarilo znížiť frekvenciu nákazy maláriou o 62 percent. Podľa OSN sú však tieto údaje, vzhľadom na nedostatok dát z 31 afrických krajín, tak nepresné, že v skutočnosti nie je jasné, či sa výskyt malárie v posledných 15 rokoch zvýšil, či znížil.

Keňa, Ghana a Malawi boli vybrané, pretože ich zdravotníctvo už dlho zápasí s vysokým počtom prípadov nákazy maláriou, napriek preventívnym programom. Vakcína bude testovaná na deťoch vo veku päť až 17 mesiacov.

Pomalý pokrok

Svetová zdravotnícka organizácia dúfa, že maláriu do roku 2040 úplne odstránia. Rezistencia voči liekom proti malárii a prípravkom na hubenie komárov sa pritom zvyšuje.

"Veľmi pomalý pokrok v tejto oblasti je zarážajúci. Obzvlášť ak prihliadneme na to, že malária sa na svete vyskytuje tisíce rokov a hrala zásadnú úlohu v ľudskej evolúcii, pretože tvarovala genetický profil afrických populácií," napísala v decembrovom vydaní vedeckého časopisu The New England Journal of Medicine profesorka tropických infekčných chorôb z Kráľovskej univerzity v Londýne Kathryn Maitland. "Porovnajte to s posunom v liečbe HIV, choroby, ktorá sa na svete vyskytuje o niečo dlhšie ako 30 rokov," dodala.

Vakcínu proti malárii vyrobila farmaceutická spoločnosť GlaxoSmithKline. Pilotný program očkovania, ktorý vyjde na 49 miliónov dolárov financuje svetová aliancie pre vakcináciu-GAVI, medzinárodné združenie UNITAID a medzinárodný fond na boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii.

Súvisiace články