Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na pražskom letisku vám otvoria aj odbavený kufor
Zdielať na

Na pražskom letisku vám otvoria aj odbavený kufor

Archívne video

PRAHA / Cestujúci z pražského letiska v Ruzyne sa musia pripraviť na častejšie kontroly. Doteraz otvárali kufre iba pri podozrení, že cestujúci preváža zakázané veci. Od mája personál letiska bude preverovať aj batožinu, ktorá prešla bežnou kontrolou a skenom bez problémov. Dôvodom je hľadanie výbušnín, alebo ich stopy.

Podľa vzoru iných letísk, v Prahe zvyšujú bezpečnostnú kontrolu batožiny a to tak, že začnú náhodne vyberať kufre na podrobnú prehliadku. Cestujúci môžu mať obsah svojej batožiny v súlade s predpismi, ak systém vyberie ich kufor, žiaden argument im nepomôže.Letisko tají, koľko kufrov bude denne námatkovo vybraných.  

Ako to prebieha

Celý proces bude prebiehať na špecializovanom pracovisku pod stálym dohľadom kamier a ku každej kontrole bude vedená presná evidencia. Špecialisti sterom obsahu získajú vzorku, ktorú pod detektorom budú kontrolovať na stopy možnej výbušniny. "Celý proces otvorenia batožiny, získania sterov, vyhodnocovania a uzatvorenia batožiny trvá okolo desať minút a prebieha bez prítomnosti cestujúceho. Odbavenie bezpečnostnej kontroly sa osôb tento postup nijako nedotkne," opisuje proces Milan Špaček, člen predstavenstva Letisko Praha, ktorý je zodpovedný za oblasť bezpečnosti. Takto sa kontrolujú desiatky kufrov denne, uvádza český iDnes.cz.

Možné nepríjemnosti

Problém môže byť s kuframi so zámkou. Ak ide o zámok typu TSA, ktoré má v prieme iba 5 percent cestujúcich so zamknutou batožinou, špecialisti ho vedia otvoriť bez násilia. Ak je ale zložitejší, kufor budú musieť pracovníci letiska otvoriť násilím. "Behom otvorenia batožiny môže dôjsť k poškodeniu a nemožnosti túto batožinu znovu zavrieť a uzamknúť. V takomto prípade bude batožina okrem ochrannej fólie vybavená tiež sťahovcími popruhmi s logom Letisko Praha," uviedlo Letisko Praha v inštrukciách, ktoré poslali predajcom leteniek a cestovným kanceláriám. S výrobcami batožiny a zámkov už špecialisti riešili, ako ich otvoriť. 

Pokiaľ kontrola batožinu poškodí, cestujúci musí nahlásiť škody na oddelení reklamácii v cieľovej destinácii a do siedmych dní podať písomnú reklamáciu. 

​Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy