Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Miliardárovi zabavili najväčšiu jachtu na svete
Zdielať na

Miliardárovi zabavili najväčšiu jachtu na svete

GILBRALTAR / Jachta, ktorá meria 143 metrov s hlavným sťažňom vysokým 91,4 metra, priplávala na Gilbraltar zo severonemeckého Kielu minulý týždeň. Mala absolvovať poslednú tankovaciu zastávku pred tým, než bude loď odovzdaná novému majiteľovi.

Gibraltarské úrady superjachtu ruského miliardára Andreja Melničenka, ktorá putovala od výrobcovi k majiteľovi, zabavili. Podľa nemeckého lodiara boháč nedoplatil viac ako 15 miliónov eur. Futuristické plavidlo ho pritom vyšlo na 400 miliónov eur. 

Dokonalé vybavenie

Melničenkov hovorca médiám povedal, že zabavenie plavidla je iba technickým problémom, ktorý vyriešia v nasledujúcich dňoch. Tento týždeň sa vecou bude zaoberať gibraltarský súd. Spoločnosť Nobiskurg, ktorá jachtu vyrobila, obvinila miliardára z porušenia zmluvy. Podľa nej dlhuje firme milióny eur.

Osemposchodové plavidlo je najpokročilejšou superjachtou, aká bola kedy postavená. Poháňajú ju dva dieselové a dva elektrické motory. Jedna z palúb slúži ako pristávacia plocha pre vrtuľník. 

Jachta je vybavená bezpečnostnými oknami a štyridsiatimi kamerami, ktoré monitorujú celý priestor. Pýchou plavidla je presklená podvodná pozorovateľňa.

Súvisiace články