Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovenka na marťanskej misii v Utahu
Zdielať na

Slovenka na marťanskej misii v Utahu

BRATISLAVA / Hviezdna mladá vedkyňa Michaela Musilová sa len pred pár dňami sa vrátila z púšte v Utahu, kde spolu s posádkou strávila tri týždne na simulovanej marťanskej misii.

Nebola to jej prvá misia.

"Vlastne v 2013 ma vybrali do britskej posádky, v ktorej bol simulovaný Mars. O roko neskôr ma vybrali do ďalšej medzinárodnej posádky na simulovaný Mars," hovorí Michaela Musilová.

Prečo ten Mars je práve v Utahu?

"Je to jedno z miest na celej Zemeguli, kde sú veľmi podobné podmienky podobné tým marťanským.Je to taka studená vyprahnutá púšť." hovorí Michaela Musilová.

Jej odbornosťou je skúmať život, teda mikroorganizmy napríklad v kameňoch. Ešte pred tým pracovala v NASA a tam študovala externé organizmy. V Grónsku študovala ako na tak nehostinnom ľadovci môže niečo prežiť.

Misia Mars Society má aj iné ciele pretože toto bola 173. misia.

"Hlavným cieľom bolo vybudovať kolóniu a tam testovať rôzne vedecké experimenty a technológie tak, aby sme raz dostali ľudí na Mars. Ale testuje sa aj psychologická stránka ľudí, keď sa šesť alebo sedem stretne na malom priestore. Či sa nepozabíjajú a tak. Naozaj je to psychologická záťaž," hovorí Michaela Musilová.

Každý deň problém

V skupine Michaely Musilovej bol každý deň problém. Hneď na začiatku sa im pokazil záchod. Tak to opravovali malí McGayverovci z posádky. A ona nezaostávala za nimi. Aj ona sa ukázala ako technický talent.

Potom ich atakovali snehové búrky a smršte, ktoré ničili zariadenia na kolónii. A oni ich museli opravovať v skafandroch.

"Nozaj keď vyberieme dobrú posádku napriek všetkým krízovým situáciám a vyvinieme, či zdokonalíme všetky tie potrebné technológie, môžme ľudí dostať na Mars," dodáva Michaela Musilová.

Súvisiace články