Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Fotografie i testy DNA potvrdili smrť jedného z vplyvných veliteľov IS v Iraku
Zdielať na

Fotografie i testy DNA potvrdili smrť jedného z vplyvných veliteľov IS v Iraku

WASHINGTON/PARÍŽ / Pri operácii americkej armády, ktorá sa uskutočnila začiatkom februára, prišiel o život francúzsky občan Rachid Kassim, jeden z vplyvných veliteľov džihádistickej organizácie Islamský štát. Potvrdili to testy DNA.

Ako informoval portál France Info, americkej Ústrednej spravodajskej službe (CIA) sa podarilo získať i fotografiu mŕtveho tela. V spolupráci s francúzskymi úradmi jeho totožnosť potvrdili aj testy DNA.

Kassim bol pre Francúzsko i USA jedným z prioritných terčov útokov v Iraku. Členom Islamského štátu sa Kassim stal v roku 2012. Vždy bol veľmi aktívny na sociálnych sieťach. Hovorilo sa o ňom, že nových členov IS verboval prostredníctvom sociálnych sietí, napríklad prostredníctvom komunikačnej aplikácie Telegram.

Nových sympatizantov Islamského štátu sa snažil naviesť na páchanie teroristických útokov na francúzskom území.

Priznal sa tak k zodpovednosti za viacero atentátov - napríklad k vražde kňaza Jacqua Hamela spáchanej vlani v júli priamo v kostole v meste Saint-Étienne-du-Rouvray.

Zavraždil dvoch policajtov

Podozrivý je aj z toho, že stál za vraždou dvojice policajtov v meste Magnanville, ako i za viacerými plánmi útokov, ktoré sa francúzskej tajnej službe a polícii podarilo odhaliť a včas prekaziť.

Kassim mal 29 rokov, pochádzal z francúzskeho mesta Roanne a do svojej radikalizácie pracoval ako sociálny pracovník.

Pozrite si archívne video.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy