Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Japonci chcú očistiť obežnú dráhu Zeme
Zdielať na

Japonci chcú očistiť obežnú dráhu Zeme

TOKIO / Japonci vyslali k ISS nákladnú vesmírnuhttps://www.youtube.com/watch?v=wPXCk85wMSQ loď Kounotori, ktorá sa okrem iného pokúsi pomocou svojho 700 metrov dlhého elektromagnetického lana upratať prostredie obežnej dráhy Zeme. Ako píše idnes.cz už niekoľko desaťročí sa to tam hmýri obrovským množstvom úlomkov z družíc, rakiet a ďalších zariadení, ktoré môžu poškodiť satelity.

Pohyb lana ich má spomaliť a vychýliť ich obeh do takej miery, že napokon zhoria v atmosfére, píše BBC. Podľa odhadov okolo našej planéty rotuje asi 100 miliónov kusov starého materiálu.

Takéto množstvo "smeti" sa stačilo nazhromaždiť od roku 1957, kedy vyslal Sovietsky zväz do kozmu prvú raketu Sputnik. Mnohé z týchto objektov sa pohybujú rýchlosťou až 28 000 kilometrov za hodinu. 

Japonská raketa bude testovať upratovanie trosiek týždeň. Lano z hliníkových vlákien a oceľových drôtov má byť dostatočne silné na to, aby zmenilo dráhu vesmírneho odpadu. 

Spolupráca s rybárskou firmou

Na výrobe inovatívneho zariadenia sa podieľala i spoločnosť na výrobu rybárskych sietí Nitto Seimo. Odborníci si ale myslia, že to bude fungovať na väčšie časti. 

Plavidlo Kounotori vyrazilo k Medzinárodnej vesmírnej stanici v sobotu z kozmodrómu Tanegašima v severnom Pacifiku. Po dopravení nákladu na ISS a týždňovom pokuse s upratovaním zhorí v atmosfére. 

Súvisiace články