Skoro jasno
16°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Horný limit pre vek človeka je 115 rokov, tvrdia vedci
Zdielať na

Horný limit pre vek človeka je 115 rokov, tvrdia vedci

Zdroj: ISIFA

NEW YORK / Môže sa dlhovekosť ľudí naďalej predlžovať? Vedci si myslia, že áno, ale že limitom je 115 rokov. Lenže aj to je hudba budúcnosti a hudba, ktorú bude počuť len niekoľko jedincov.

Limit pre ľudský život môže byť 115 rokov. To je zistenie, ktoré publikovali experti v stredu na webe rešpektovaného vedeckého časopisu Nature. Odborníci vychádzajú z podrobných analýz dát o ľudskej dlhovekosti.

Priemerná dĺžka ľudského života pritom skutočne vytrvalo rastie už od 19. storočia. Je to kvôli objavu najrôznejších vakcín, bezpečnejším pôrodom a úpornej snahe poraziť rozšírené choroby, akými sú rakovina či ochorenie srdca.

Dáta vedcov ale ukazujú, že zvyšovanie limitov pre dlhovekosť nie je nijako jednoduché. "U ľudí 105 rokov už ani medicína nedokáže zázraky, ale bude sa naďalej zvyšovať počet ľudí, ktorý majú cez sto rokov. Maximálny strop ľudského dožitia je ale okolo 115 rokov," vysvetľoval profesor Jan Vijg z Albert Einstein College of Medicine z New Yorku, ktorý sa na štúdii pre časopis Nature podieľal.

Najstaršia Francúzska

Existujú ale prípady, že pár ľudí sa preukázateľne dožilo ešte vyššieho veku. Napríklad Francúzska Jeanne Calment, ktorá zomrela v roku 1197, sa dožila až 122 rokov a 164 dní. Lenže to je skutočne obrovská výnimka.

Niektorí iní vedci ale novú štúdiu o dlhovekosti spochybňujú, pretože podľa nich to sú len odhady, ktoré sa nemusia naplniť. Upozorňujú napríklad na stále viac obéznych ľudí žijúcich na svete, ktorí podľa nich nebudú mať šancu na extrémnu dlhovekosť.

Pripomínajú tiež známy fakt, že kedysi iní vedci stanovili najvyšší možný vek dožitia na 85 rokov, potom na 105 rokov. A podľa niektorých vedcov neberie príliš štúdia v úvahu génové výskumy, ktoré môžu hranicu ľudského života ďalej zmeniť.

Úplne inou otázkou ale je, či ľudia vôbec tak dlho žiť chcú, pretože za viac ako sto rokov sa opotrebuje telo, ale aj psychika.

Súvisiace články