Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Letenka na Mars za cenu bytu
Zdielať na

Letenka na Mars za cenu bytu

Zdroj: Profimedia

SILICON VALLEY / Americký miliardár Elon Musk, ktorý je majiteľom firmy na výrobu raketových nosičov, tento týždeň predstavil smelý plán osídlenia Marsu.

Americkí boháči chcú za každú cenu zachrániť ľudstvo pred vyhynutím a ich receptom sú podľa všetkého obrovské rakety. Necelé dva týždne po tom, čo zakladateľ Amazonu Jeff Bezos predstavil projekt obrovského nosiča New Glenn, ho zakladateľ firmy SpaceX a Tesla Elon Musk tromfol.

Špičkový systém

Na Medzinárodnom astronomickom kongrese vystúpil s prezentáciou Medziplanetárneho prepravného systému.

Má ísť o špičkový prepravný systém, ktorý spája viacnásobne použiteľný prvý raketový stupeň pre dopravu zo Zeme na obežnú dráhu a dva typy špecializovaných kozmických lodí. Jeden pre dopravu približne stovky ľudí na Mars, druhý typ na doplnenie paliva pre lode na obežnej dráhe Zeme.

Zlacnená desaťtisíckrát

Ide o smelú predstavu s veľmi nejasnými rysmi, zároveň však technicky veľmi prepracovanú. Muskov plán obsahuje štyri základné kroky ako je viacnásobná použiteľnosť zariadenia v plnom rozsahu, doplnenie paliva na obežnej dráhe, výroba paliva na Marse a výber správneho paliva.

​​Dnešné odhady nákladov na cestu na Mars hovoria o miliardách dolárov za jedného kozmonauta. Za tú cenu sú nepredajné. Musk chce ale letenku desaťtisíckrát zlacniť.

Nezávislá kolónia

V prezentácii uvádzal ako cieľovú cenu sumu, za ktorú by sa dal v USA kúpiť dom, čo predstavuje približne 250 000 dolárov. Nakoniec by však cena mohla klesnúť na 100 000 dolárov.

Letenku by si pritom mohlo podľa neho kúpiť najmenej milión ľudí. Musk chce vytvoriť nezávislú, samostatnú kolóniu na inej planéte, ktorá by mohla prežiť aj v prípade globálnej katastrofy na Zemi.

Súvisiace články