Jasno
13°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Mláďata šimpanzov a makakov naznačujú pôvod úsmevu
Zdielať na

Mláďata šimpanzov a makakov naznačujú pôvod úsmevu

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Tak, ako sa usmievajú v spánku bábätká, usmievajú sa aj mláďatá šimpanzov. Vedci tomu hovoria spontánny úsmev. To, že to robia bábätká aj šimpazíčatá, dokazuje, že sme príbuzní.

Odborníci to považujú za dôkaz, že úsmev a smiech vznikol počas nášho vývoja ako živočíšneho druhu. Teraz vedci z univerzity v Kjóte zístili ďalšiu zaujímavú vec. 

Rovnako sa počas spánku usmievajú aj bábätká makakov. Prišli na to úplne náhodou, keď si všimli grimasy, ktoré strúhali spiace mláďatá v laboratóriu. 

Jeden kútik úst

Na rozdiel od ľudských bábätiek, sa skôr uškŕňajú, pretože väčšinou im uteká len jeden kútik úst, nie obidva.To, že sa takto v spánku usmievajú aj makaky, ktoré patria medzi nižšie primáty - teda sú naše vzdialenejšie príbuzné ako šimpanzy, naznačuje, kedy sa na tomto svete zrodil úsmev.

Keďže spontánny úsmev pozorujeme aj u našich vzdialenejších príbuzných, dá sa to presne vyrátať. Bolo to minimálne pred tridsiatimi miliónmi rokov, keď sa naši prví priami predkovia oddelili od opíc a postupne sa vyvinuli až do podoby súčasného človeka. 

Súvisiace články