Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Makak sa vyfotil sám, fotograf si nárokuje práva
Zdielať na

Makak sa vyfotil sám, fotograf si nárokuje práva

SULAWESI/COLEFORD / Britský fotograf, ktorý dokumentuje prírodu, sa preslávil autoportrétom indonézskej opice. V súčasnosti sa márne domáha autorských práv k snímke, ktorú zverejnila internetová encyklopédia Wikipedia. Tá odmieta fotografiu zmazať s tým, že makak sa vyfotil sám a autorské práva prináležia jemu. Správu priniesol britský The Daily Mail.

Fotograf David Slater v roku 2011 zachytil život makakov chocholatých v Indonézii. Jedna z opíc mu v jednej chvíli zobrala fotoaparát a začala sa s ním hrať.

Spoločne s ostatnými opicami skákali okolo Slaterovho vybavenia. "Vyzeralo to, akoby pózovali pre fotku, keď jedna z opíc stlačila spúšť," popísal po návrate z Indonézie Slater, ktorému priniesla fotka celosvetovú popularitu.

Voľne použiteľná fotografia

Medzi fotkami objavil niekoľko perál, ktoré sa dostali do svetových médií. Wikipedia ich zaradila do fondu voľne použiteľných snímok nazvaného Wikimedia Commons, kde sú spoločne s viac ako 20 miliónmi obrázkov a videí.

Reprofoto/Wikimedia Commons

Slater sa opakovane dožaduje, aby ich Wikipedia odstránila, pretože porušuje jeho autorské práva, píše The Daily Mail.

Za cestu do Indonézie a vybavenie zaplatil sedem tisíc libier (8 800 eur), ktoré by si prípadným predajom práv k fotke zarobil.

Pozrite si priložené video:

Rozhodne súd?

Spoločnosť Wikimedia, ktorá má sídlo v Spojených štátoch, snímky zmazala, potom ich nanovo publikovala s odôvodnením, že autorské práva prináležia opici. Tá proti použitiu autoportrétu námietky nemala.

Slater plánuje spoločnosť žalovať. "Ak to vyfotila opica, je vlastníkom práva, to je ich základný argument. Neuvedomujú si ale, že musí rozhodnúť súd," vyhlásil fotograf.

Reprofoto/David Slater

"Každých desať tisíc snímok, ktoré vyfotím, sa nájde jeden, ktorý dokáže zarobiť. Toto bol jeden z nich. Bolo to ako rok práce," dodal.

Svetové médiá sa na opičom spore zabávajú. Napríklad server BuzzFeed spor prirovnáva k požičaniu maliarskych potrieb umelcovi a pýta sa, či si ten, ktorý potreby požičal, mohol nárokovať autorské práva na obraz.

Súvisiace články