Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
3 prvky moderného osvetlenia, ktoré u vás doma nesmú chýbať
Zdielať na

3 prvky moderného osvetlenia, ktoré u vás doma nesmú chýbať

Zdroj: isita.sk

BRATISLAVA / Nielen móda sa vyvíja, ale aj interiérový dizajn. Nové trendy kráčajú ruka v ruke s dôrazom na udržateľné energie a celkovú jednoduchosť a priamočiarosť kompletného vzhľadu miestnosti. Chcete vedieť, aké 3 prvky osvetlenia by v modernej domácnosti nemali chýbať?

1)     LED svietidlá

Ak vám záleží nielen na šetrení prírody, ale i svojej peňaženky, mali by ste vážne pouvažovať o výmene vašich bežných svietidiel za LED lampy. Prečo sú ledky také výnimočné? Na rozdiel od klasických žiaroviek sa LED nezahrievajú a oveľa efektívnejšie premieňajú elektrickú energiu na svetlo. Neobsahujú ortuťihneď po rozsvietení poskytujú 100 % svojej účinnosti. Ich minimálna spotreba elektrickej energiemaximálny výkon vám zaistia priemerne 20 rokov svietenia bez akejkoľvek údržby. Ak teda doma ešte LED svietidlá nemáte, porozhliadnite sa po stránke profisvietidlá.sk a objednajte si nejaké aspoň do miestností, kde najviac svietite.

2)     Akcentové osvetlenie

Horúcim trendom v osvetlení sú takzvané akcentové svetlá. Ako už z ich názvu vyplýva, vytvárajú dôraz na pozoruhodný prvok z vášho zariadenia. Svetlo už neslúži len na funkčné osvetlenie priestoru, ale je použité na zvýraznenie estetickej dominanty miestnosti. Použite klasické bodové svietidlo na podsvietenie obrazu, či nástennej dekorácie. Máte krásny dizajnový riad? Vystavte ho v sklenej vitríne, ktorú osvetlíte niekoľkými bodovkami. Svietidlá už nemusia len osvetľovať priestor a uľahčovať vám orientáciu v ňom. Vytvárajte nimi dômyselné efekty, hrajte sa s atmosférou miestnosti. 

3)     Svietidlo ako dizajnový prvok

Časy strohých nenápadných svietidiel bez estetickej funkcie sú dávno preč. Lampa sa už nekupuje len preto, aby svietila. Je ako náhrdelník alebo kabelka k vášmu outfitu – podtrhne celý vzhľad a prináša zaujímavý detail. Prispôsobte výber svietidla štýlu izby. Ak máte strohejší nábytok a chýba vám v miestnosti prvok, ktorý upúta pozornosť, investujte do luxusného svietidla. Ak milujete vintage, zlaďte svietidlo so štýlom izby – vyberte si niektoré z rozkošných rustikálnych či tiffany svietidiel. Zlaté pravidlo znie – nikdy nekombinujte viac trendov dokopy. Jednoduchosť a priamočiarosť je momentálne najvyššou hodnotou v interiérovom dizajne.