Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Britský bádateľ chcel prejsť Antarktídu, zomrel tesne pred cieľom
Zdielať na

Britský bádateľ chcel prejsť Antarktídu, zomrel tesne pred cieľom

LONDÝN / Britský bádateľ Henry Worsley zomrel na vyčerpanie a dehydratáciu pri pokuse prejsť Antarktídu. Jeho pokus sa skončil tesne pred cieľom, na 71. deň výpravy.

Bývalý vojak, 55-ročný Worsley, sa chcel stať prvým človekom na svete, ktorému sa podarí prejsť Antarktídu bez akejkoľvek pomoci či spoločnosti.

Zomrel na totálne zlyhanie orgánov, uviedla jeho manželka Joanna a dodala, že pociťuje "zármutok so zlomeným srdcom".

Cestovateľ Worsley zomrel napriek úsiliu zamestnancov nemocnice Clínica Magallanes v čilskom meste Punta Arenas, napísala vo vyhlásení.

Tesne pred cieľom

Worsley svoju 80-dňovú púť od pobrežiu k pobrežiu odštartoval v novembri vybavený iba saňami, potravinami, stanom a ďalšími predmetmi. Cieľom bolo prejsť kontinent bez akejkoľvek cudzej pomoci a podpory a bez dodatočných dodávok potravín či pomoci psov alebo iných prostriedkov.

Bádateľ v októbri v rozhovore pre BBC povedal, že počas tejto svojej cesty pravdepodobne stratí na hmotnosti približne 13 kilogramov. Dĺžku výpravy odhadoval na 75 dní s tým, že stravu si zobral s rezervou na 80 dní. Podľa plánu mal do logistického tábora telefonovať každých 24 hodín.

Záchranný tím mal vyraziť na miesto jeho poslednej známej polohy stanovenej GPS v prípade, že sa neozve dva razy po sebe.

Peniaze na charitu

Zámerom jeho cesty bolo získať 100 tisíc libier (asi 133 tisíc eur) pre nadáciu Endeavour Fund, ktorá pomáha chorým a zraneným vojakom a vojačkám.

Henry Worsley sa pred výpravou stretol aj s princom Williamom, pozrite si zábery s ich stretnutia:

Zdielať na

Súvisiace články