Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
John prevesloval zo Severnej Ameriky do Austrálie
Zdielať na

John prevesloval zo Severnej Ameriky do Austrálie

LONDÝN / Po 209 dňoch na mori sa stal John Breeden prvým človekom, ktorý sám dovesloval bez prestávky zo Severnej Ameriky do Austrálie.

Zo San Francisca vyplával tento päťdesiattriročný Brit žijúci v Kanade 1. júna a vesloval v priemere 15 hodín denne. "Neuvedomil som si, ako to bude ťažké," povedal drobný šľachovitý športovec médiám potom, čo v nedeľu dorazil do austrálskeho prístavného mesta Cairns.

Zlé počasie

Dúfal vraj, že do Austrálie pripláva už minulý týždeň, ale spomalilo ho zlé počasie. Beeden pokoril 6 100 námorných míľ, teda 11 297 kilometrov. Počas plavby vraj prišli okamihy, keď si myslel, že nebude môcť pokračovať. "Byť prvým človekom, ktorý niečo také dokázal, je ohromné, ešte si to ani neuvedomujem," povedal Beeden, ktorý už má za sebou rovnakú cestu cez Atlantický oceán.

Cez Pacifik sa podľa BBC uskutočnilo zhruba deväť plavieb na vesliciach. Niektoré prebiehali po etapách a ďalšie odštartovali z Južnej Ameriky. V rokoch 1971-1972 úspešne veslovali cez Tichý oceán John Fairfax a Sylvia Cook a stali sa tak prvými ľuďmi, ktorým sa niečo také podarilo. Dvojica si ale počas plavby robila prestávky.

Námorníctvo

V roku 1983 sa o prvé sólo veslovanie cez Tichý oceán pokúsil Peter Bird. Vyplával rovnako zo San Francisca, ale po 294 dňoch ho muselo zachrániť austrálske námorníctvo.

Súvisiace články