Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Viackrát použiteľná raketa Falcon 9 úspešne odštartovala do vesmíru
Zdielať na

Viackrát použiteľná raketa Falcon 9 úspešne odštartovala do vesmíru

MYS CARAVERAL / Z Mysu Caraneval v utorok úspešne odštartovala raketa Falcon 9 americkej súkromnej spoločnosti SpaceX, ktorá vyniesla na obežnú dráhu okolo Zeme 11 satelitov. Prvý stupeň nosnej rakety sa po pár minútach bez problémov vrátil na zem neďaleko miesta svojho štartu a v riadiacom stredisku vypukla neutíchajúca radosť.

"Dnes tvoríme dejiny," komentoval štart i návrat časti nosnej rakety komentátor spoločnosti SpaceX. Vďaka opakovanému použitiu nosných rakiet sa do budúcna môžu znížiť náklady na lety do vesmíru.

Spoločnosť SpaceX pristupovala k štartu rakety s mimoriadnou obozretnosťou, a to pre júnovú haváriu. Vtedy raketa Falcon, ktorá mala na obežnú dráhu vyniesť nákladnú loď Dragon so zásobami pre Medzinárodnú vesmírnu stanicu, explodovala. Príčinou bol zrejme únik hélia. Experti následne strávili opravou problémov niekoľko mesiacov a snažili sa raketu vylepšiť.

Jedenásť satelitov

Raketa Falcon do kozmu vyniesla 11 malých komunikačných satelitov pre spoločnosť OrbComm. Už v minulosti sa očakávalo, že pokiaľ bude let bez problémov, chystá sa spoluprácu so spoločnosťou SpaceX obnoviť aj americký Národný úrad pre letectvo a vesmír.

Firma SpaceX dúfa, že by sa ďalší pokus o vynesenie nákladnej lode so zásobami mohol uskutočniť už budúci rok vo februári, uviedla agentúra AP.

SITA

Vydarený návrat prvého stupňa Falconu 9 je pre spoločnosť Space Exploration Technologies (SpaceX) veľkou vzpruhou. Firma sa už dlhší čas snaží o možnosť opakovaného použitia nosných rakiet. Predošlé pokusy pristáť na plošinách v mori boli neúspešné, tentokrát sa prvý stupeň úspešne vrátil na pevnú zem.

Pozrite si štart rakety Falcon 9 do vesmíru:

Zdielať na

Súvisiace články