Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Na východe sa rozsvietila najjasnejšia tekvica na svete, bol to meteor
Zdielať na

Na východe sa rozsvietila najjasnejšia tekvica na svete, bol to meteor

BRATISLAVA / Obrovský meteor sa objavil nad poľským mestom Gdansk. Bol žiarivejší ako Mesiac a bolo ho vidieť aj u nás. Na kameru v aute ho nasnímal redaktor Samuel Migaľ.

Redaktor televízie JOJ Samuel Migaľ zažil niečo, čo sa len tak nevidí. Tesne pred 19-tou večer s rodinou vyrazil z Vranova nad Topľou do najbližšej dediny a zrazu sa rozjasnila obloha.

"Na oblohe sa objavila obrovská zelená žiara, ktorá osvietila celé nebo," opisuje redaktor. "Našťastie, mám zapnutú autokameru, a preto sa mi to podarilo zachytiť," pokračuje Samuel.

Silný zážitok

Už vtedy tušil, že nešlo o niečo celkom bežné. "Videl som veľakrát padať hviezdu, ale toto bolo 10-krát silnejšie. Veľmi silný zážitok," tvrdí.

"Išlo o mimoriadne jasný bolid, podľa doktora Spurného, to znamená, že bol niekoľkonásobne jasnejší ako Mesiac. Myslím, že bol najjasnejší na celom svete," informuje astronóm Leonard Kornoš.

Pád tauríd

Odhaduje sa, že mal v priemere asi 1 meter a zamieril si to niekde nad  poľské územie v okolí Gdanska. "Začal horieť vo výške asi 110 kilometrov, zhasol vo výške asi 60, jeho dráha mala asi 100 kilometrov," dodáva astronóm.

Meteor zaznamenali najmä Poliaci prevažne na bezpečnostné kamery, alebo kamery v autách. Úkaz zaznamenali aj Bielorusi, Litovčania, Nemci, Česi. V tomto období vrcholí prúd padajúcich meteorov takzvaných tauríd, teda z oblasti súhvezdia Býka.

Vtipný názov halloweenská tekvica sa ukázal ako skutočnosť. "Zistilo sa, že naozaj je podobný tekvici," dodáva Kornoš.

Téme sa venuje redaktor Anton Adamčík:

Zdielať na

Súvisiace články