Oblačno
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Záznam z autokamery môže pomôcť pri vyšetrovaní
Zdielať na

Záznam z autokamery môže pomôcť pri vyšetrovaní

BRATISLAVA / Záznam z autokamery môže byť použitý ako dôkaz pri vyšetrovaní, no treba dbať na dodržiavanie niektorých pravidiel, inak môže jeho zverejnenie spôsobiť nemalé problémy.

Autokamery alebo takzvané blackboxy sa dnes dajú na internete kúpiť bežne - od 20 do 300 eur. Využívajú sa najmä pri dokazovaní viny, či vlastnej neviny na cestách.

"Či už ide o trestné konanie, správne, alebo priestupkové, kamerový záznam môže byť použitý ako dôkaz," vysvetľuje právnik Peter Lukašek.

"V budúcnosti bude každé auto vybavené nie jednou, ale viacerými kamerami. Aby zaberali pred vozidlom, za vozidlom aj interiér. A bude to štandardná výbava," hovorí dopravný analytik Jozef Drahovský.

Sporné použitie

Používanie takýchto kamier je momentálne bežné a povolené nie len u nás, ale aj susednom Česku, Poľsku, či Maďarsku. Podľa rôznych diskusií by mohol byť problém s ich použitím v Rakúsku. Nemusí to byť ale pravda.

"Ja bežne jazdím v Rakúsku s kamerou, bol som aj s policajtmi, všetko je v poriadku," hovorí Drahovský.

To ale len dovtedy, ak kamerový záznam slúži ako dôkaz. V prípade, že ho chcete zverejniť, napríklad na internete, je treba brať ohľad na osobné údaje ľudí, ktorí sa na videu môžu objaviť. Teda napríklad ich tváre - ktoré by ste mali vymazať. V opačnom prípade hrozí problém.

"Osoba ktorá bola zaznamenaná, sa môže na súde domáhať svojich osobnostných práv,"
vystríha Lukašek.

Exkluzívne zábery

V každom prípade takéto kamery dokážu okrem bežných nehôd či kolízií zachytiť aj skutočne exkluzívne zábery. Ako napríklad pred časom pád meteoritu ruského, či dokonca veľké vojenské letecké nešťastie v Afganistane.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články