Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Skôr sa stmieva, upozorňujú horskí záchranári po dvoch náročných akciách
Zdielať na

Skôr sa stmieva, upozorňujú horskí záchranári po dvoch náročných akciách

TATRY / Turisti by nemali zabúdať na to, že s príchodom jesene sa skracujú dni. V horách sa skôr stmieva, ochladzuje a prekvapiť môže i náhly dážď či prehánka.

"Netreba zabúdať, že sa začína stmievať od 18:30 a vo večerných hodinách je už aj výrazne chladné počasie. Treba dbať na dostatok teplého - náhradného oblečenia, čiapku a rukavice nevynímajúc. Turistické chodníky sú po daždi na viacerých miestach šmykľavé, dbajte preto na zvýšenú opatrnosť," upozorňuje návštevníkov našich veľhôr Horská záchranná služba. Na svojej web stránke píše o výstrahách zverejnených pre sobotu, v najvyšších polohách môže i snežiť.

Nedeľňajšia zmena

V nedeľu by sa situácia vo Vysokých, Nízkych a Západných tatrách a tiež Veľkej Fatre mala upokojiť.

Z informácií zverejnených na web stránke Slovenského hydrometeorologické ústav vyplýva, že druhý víkendový deň by mohol priniesť krajšie počasie.

Napriek tomu sa miestami očakávajú prehánky, ktoré môžu byť od 1 700 až 2 000 metrov nad morom snehové.

Prehánky by mohli návštevníkov Tatier, Fatry či Slovenského raja a ďalších hôr zastihnúť i v pondelok 28. septembra.

Dve akcie

O tom, že opatrnosti nie je nikdy dosť svedčia, napríklad, dve piatkové akcie záchranárov Horskej záchrannej služby z Vysokých Tatier vo Velickej a v susednej Batizovskej doline.

Prvá záchranárom prišla žiadosť o pomoc zo Sliezskeho domu, kde poľský turista nahlásil, že jeho 66-ročný kamarát si zranil nohu. Turista si zranil nohu pri pošmyknutí v oblasti nad Večným dažďom a ďalej už nedokázal sám zostúpiť z hôr. Záchranári mu nohu ošetrili, zafixovali a preniesli ho ku Sliezskemu domu, kde ho prevzala privolaná posádka rýchlej zdravotnej pomoci.

Český turista

O niečo neskôr sa na tiesňovú linku ozval český turista. O pomoc požiadal zo spodnej časti Batizovskej próby, kde uviazol bez svetla spolu s ďalším českým turistom. Turisti nevedeli v tme zostúpiť k Batizovskému plesu a pokračovať do Tatranskej Polianky, kde ich čakali príbuzní.

Záchranári turistov bezpečne dopravili ku Sliezskemu dom, odkiaľ ich odviezli na terénnom vozidle na dom Horskej záchrannej služby v Starom Smokovci, kam pre nich prišli príbuzní.

Pozrite si zásahy horských záchranárov:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy