Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Slovenskí lovci bleskov: toto sú ich unikátne úlovky
Zdielať na

Slovenskí lovci bleskov: toto sú ich unikátne úlovky

SLOVENSKO / Dlho sme sa ponosovali na horúčavy a teraz to tu máme. Cez víkend prišli lejaky a búrky. Na jednej strane záplavy a veľa škôd, na druhej konečne osvieženie a divadlo na oblohe. Blesky všemožných tvarov a veľkostí niekoľko hodín, to bola aj pre amatérskych lovcov takýchto prírodných úkazov jedinečná príležitosť.

Búrky, aké k nám cez víkend dorazili z Maďarska, juhozápad Slovenska už dlho nezažil.

"Bola to niekoľkohodinová divadelná hra. Tá búrka trvala takých 4-5 hodín," tvrdí meteorológ Najlepšieho počasia Peter Jurčovič.

A pokiaľ išlo o množstvo bleskov, to tiež isto mnohých z vás, ktorí ste ju sledovali, prekvapilo.

"Keď takáto búrka pretrváva, tak je schopná v celom našom regióne priniesť 5-8 tisíc bleskov," tvrdí Jurčovič.

Andrej Gašparin

SITA

Typy bleskov

Bola to ideálna príležitosť pre lovcov bleskov nasnímať si ich v rôznych tvarov a veľkostiach. "Rozlišujeme niekoľko druhov bleskov, taký ten čiarový je klasický," hovorí meteorológ. Niekedy ale žiadne čiary nevidíme, iba časť oblohy alebo aj celá sa iba rozžiari. 

"To sú takzvané plošné blesky, čiže tú čiaru nevidíme," tvrdí Jurčovič. Plošné, ale aj perlové alebo guľové blesky sú vzácnejšie ako čiarové. V najbližších dňoch sa už toto divadlo nad našim územím bude končiť.

SITA

SITA

Hubári sa tešia

Pršať má až do konca týždňa, ale zrážky už také výdatné nebudú. Dážď ako taký niektorých pestovateľov plodín potešil. Tešia sa aj hubári ale búrky a dážď naháňa strach vinohradníkom a pestovateľom obilia na severe Slovenska, kde žatva už mohla o pár dní skončiť. 

O bleskoch a búrkach spracoval reportáž redaktor Anton Adamčík:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy